Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tumoră ovariană voluminoasă, extirpată la Spitalul Militar Central

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 18 mai 2021, ora 13:02

O tumoră ovariană gigant, cu dimensiuni de 55/35 cm, cântărind 40 de kilograme, a fost extirpată la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

În data de 5 mai 2021, în cadrul Secției Chirurgie II a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central s-a practicat o intervenție chirurgicală ce a constat în extragerea unei formațiuni tumorale chistice gigante, cu apartenență anexială dreaptă.

Tumora ovariana

Potrivit reprezentanților instituției medicale, pacienta, în vârstă de 40 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative cunoscute, s-a prezentat pentru creșterea în volum a abdomenului, cu debut de aproximativ 5 ani, însoțită în ultimele săptămâni de dureri lombare și abdominale difuze, greață și dispnee.

Aspectul imagistic CT al formațiunii a fost de masa gigantă abdomino-pelvină, cu dimensiuni de 55/35 cm, omogenă, hipodensă, neiodofilă, cu efect de masă asupra organelor intraabdominale și ascensionarea diafragmului.

Pacienta a fost internată în Secția Chirurgie II în vederea tratamentului chirurgical de specialitate.

Având în vedere vârsta tânără a pacientei și caracterele de benignitate ale formațiunii - biologic, imagistic și intraoperator, cât și evoluția lentă a bolii, medicii au decis practicarea anexectomiei drepte cu tumorectomie, sub anestezie generală.

Citește și: Femeie de 47 de ani, operată de către medicii din Iaşi de o tumoră cerebrală voluminoasă

„Intraoperator, s-a evidențiat formațiunea chistică gigantă (55 cm diametru, 40,7 kg), cu conținut seros și apartenență anexială dreaptă, cu compresie asupra vaselor mari, vaselor mezenterice, ureterului drept- cu ureterohidronefroza dreaptă și împingerea întregii mase viscerale în hipocondrul drept și interhepatofrenic, tumora având flancul lateral în contact cu apendicele cecal și numeroase aderențe intraabdominale. Formațiunea a prezentat o capsulă relativ groasă și a fost extrasă în integrum. Tumora a fost puncționată și trimisă la examenul histopatologic care a confirmat alegerea făcută (chistadenom seros – dr. Florina Vasilescu, medic primar anatomopatolog)”, au precizat reprezentanții spitalului.

Intervenția a durat aproximativ 2 ore, iar în timpul acesteia s-a solicitat consultul de chirurgie plastică (Lt. medic Ionuț Guzgan, medic specialist), în vederea reconstrucției peretelui abdominal și s-a decis realizarea abdominoplastiei într-o altă intervenție, după recuperarea pacientei.

„Postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluția acesteia a fost favorabilă, în afebrilitate, cu diminuarea până la suprimare a drenajului peritoneal și preaponevrotic și reluarea progresiva a tranzitului și a tolerantei digestive. mobilizarea treptată și stabilizarea volemică în contextul decompresiei patului vascular. Pacienta a fost externată în stare bună, cu plagă de aspect normal, în curs de vindecare”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului.

Etichete: tumora ovariana interventie chirurgicala spitalul militar central

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.