Newsflash
Știri

Tumoră pancreatică rară, diagnosticată de medicii de la SJU Suceava

de Dorina Novac - mar. 8 2021
Tumoră pancreatică rară, diagnosticată de medicii de la SJU Suceava

O tumoră pancreatică rară a fost diagnosticată de echipa medicală a secţiei diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Șeful secţiei, dr. Claudiu Cobuz, a precizat că echipa pe care o coordonează, din care fac parte şi medicii Ramona Caziuc şi Corina Lazăr, au diagnosticat primul caz de tumoră pancreatică secretantă de insulină - insulinom.

spital Suceava
Sursă imagine: Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava/ Facebook

Este primul caz raportat cu diagnostic complet finalizat la Suceava. Aceste tumori au o incidență de aproximativ un caz la un milion de persoane anual, informează Agerpres.

Dr. Claudiu Cobuz a menționat, vineri, că tumora a fost descoperită la o pacientă în vârstă de 71 ani, care s-a internat cu sindrom hipoglicemic. Potrivit medicului, aceasta făcea crize de hipoglicemie, în special dimineața și noaptea, traduse prin transpiraţii abundente, tremurături și tulburări neuro-psihice.

Potrivit sursei citate, evaluarea în cadrul Secţiei Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice a fost completă, s-a montat senzor de monitorizare glicemică continuă, s-a dozat secreţia de insulină endogenă şi s-a efectuat profil glicemic extins.

De asemenea, s-a efectuat și un examen la computerul tomograf la nivel abdominal.

La investigația CT, medicul primar radiolog Ovidiu Olariu a constatat „o leziune sugestivă pentru insulinom localizată la capul pancreasului”.

Sursa citată precizează că tratamentul a fost chirurgical, operaţia s-a efectuat de echipa condusă de dr. Cristian Bulat de la Clinica IV Chirurgicală Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi.

„S-a identificat pe faţa posterioară a capului pancreasului, spre marginea superioară, un nodul de 2 cm, încapsulat, de consistenţă dură, de culoare galben-cafeniu, care s-a putut enuclea, cu prezervarea structurii pancreasului. Examenul histopatologic intraoperator a confirmat diagnosticul de insulinom. Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, urmată de dispariţia acuzelor subiective şi normalizarea glicemiei”, a explicat dr. Claudiu Cobuz.

Acest caz este primul raportat cu diagnostic complet finalizat de secţia diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din cadrul SJU Suceava.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe