Newsflash
Știri

Tutunul, corupția minorilor și traficul de influență

de Monica GEORGESCU - sept. 8 2017
Tutunul, corupția minorilor și traficul de influență
     Cele mai influente 17 organizații profesionale ale medicilor din Statele Unite ale Americii au semnat o scrisoare prin care cer producătorilor și distribuitorilor de filme să restricționeze accesul minorilor la filme în care se fumează. Cele 17 organizații profesionale, printre care American College of Physicians, American Medical Association, American Heart Association și American Academy of Pediatrics, reprezintă vocile a peste 630.000 de medici. Este cea mai mare coaliție a liderilor din domeniul sănătății care și-au unit forțele în sprijinul unei idei comune – de a opri promovarea fumatului și a ideii de fumat în rândul copiilor și tinerilor. Coaliția cere liderilor din industria filmului să aplice ratingul de vizionare R – care interzice copiilor sub 17 ani neînsoțiți vizionarea peliculelor în care se fumează. „De dragul copiilor noștri, este timpul ca filmele să nu mai portretizeze farmecul fumatului”, a declarat Matthew Myers, președintele uneia dintre organizațiile profesionale implicate în campanie.
     Un milion de morți datorate fumatului ar putea fi prevenite prin impunerea restricțiilor de vizionare în cazul filmelor adresate tinerilor care prezintă scene de fumat, arată un raport publicat de Centrul pentru controlul și prevenția bolilor (CDC). „Nu trebuie să mai permitem ca filmele destinate tinerilor să fie vehicule de promovare ale industriei producătorilor de tutun”, se menționează în scrisoarea adresată liderilor de la Hollywood. Raportul CDC arată că 90% din cei care fumează deprind acest obicei în anii adolescenței. Faptul că tinerii văd actorii și personajele preferate fumând aprobă acest comportament nociv și încurajează deprinderea acestuia. Dacă restricțiile de vizionare ar fi impuse, producătorii și regizorii de film s-ar gândi de două ori înainte de a include cu gratuitate scene în care se fumează, au conchis autorii petiției. Dacă acest demers va fi aprobat, aproximativ șase milioane de copii și tineri nu vor mai fi încurajați să fumeze chiar de idolii lor și un milion de viitoare decese ar putea fi prevenite.

 

     Cea mai mare companie producătoare de tutun din lume – British American Tobacco (BAT) – se confruntă cu o nouă serie de acuzații legate de implicarea în dare de mită și săvârșirea de fapte de corupție în mai multe țări ale Africii, cu scopul de a obține avantaje față de concurență și a bloca eforturile guvernului de a reduce consumul de tutun. În cursul lunii august, Biroul de fraudă al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a lansat o investigație împotriva companiei pentru suspiciune de corupție.
     În urma acestor acuzații, organizația nonguvernamentală Campaign for Tobacco Free Kids, implicată în susținerea politicilor de control al consumului de tutun la nivel global, a solicitat printr-o interpelare directă Departamentului de justiție al Statelor Unite ale Americii să investigheze la rândul său BAT și subsidiarele acesteia pentru posibile încălcări ale prevederilor legate de combaterea mitei, precum și a practicilor contabile ilegale. „Aceasta este o companie care a dovedit că nu poate și nu va juca niciodată după reguli. Până când nu vor fi trași la răspundere de către guvern, acționari, parteneri și public, fărădelegile companiei vor continua”, a declarat Matthew L. Myers, președintele organizației Campaign for Tobacco-Free Kids.
     În urma fuziunii cu Reynolds American, BAT a preluat poziția de lider al pieței americane, devenind în același timp cea mai mare companie producătoare de tutun din lume, raportat la profiturile operaționale. Suspiciunile de acte de corupție ale companiei au fost expuse public prima dată în noiembrie 2015, când BBC și apoi și alte canale de știri au dezvăluit că BAT se angajase în diverse fapte de corupție, inclusiv mituirea oficialilor din cadrul Ministerului Sănătății din Burundi, Comoros și Rwanda, a unui fost ministru al justiției din Kenya și a unui membru al Parlamentului din Uganda. „Fără o acțiune urgentă din partea guvernelor lumii pentru a promulga legi eficiente de control al tutunului și de a reduce puterea și influența companiilor producătoare de tutun, consumul de tutun va omorî un miliard de oameni în acest secol”, au declarat reprezentanții ONG-ului care cere investigarea BAT în SUA.

 

     Un asistent medical din Germania este suspectat pentru uciderea a cel puțin 90 de pacienți. Niels Högel, în vârstă de 40 de ani, își injecta pacienții cu un cocktail de medicamente care inducea stop cardiac, pentru ca apoi să încerce să-i resusciteze, informează cotidianul The Guardian. Niels Högel a fost condamnat la închisoare pe viață în 2015, când a fost descoperit vinovat pentru uciderea a doi pacienți ai Secției de terapie intensivă din Delmenhorst – unde lucra la acel moment – și tentativă de ucidere a altor doi. În timpul procesului, asistentul a mărturisit că a provocat stop cardiac altor 90 de pacienți aflați în grija sa din dorința de a încerca să-i resusciteze. Declarația a determinat autoritățile germane să lanseze o amplă investigație, al cărei rezultat a fost dat publicității luni.
     Conform declarațiilor comisarului poliției din Oldenburg, Johan Kühme, bilanțul morților de care Niels Högel se face vinovat este de cel puțin 90, dar autoritățile mai așteaptă rezultatele a 41 de rapoarte toxicologice, deci numărul crimelor ar putea fi mult mai mare. Investigația a indicat că asistentul medical a ucis 35 de persoane în perioada 2000–2002, timp în care a fost angajat al clinicii din Oldenburg, Saxonia. Ulterior s-a mutat la un spital din Delmenhorst, unde și-a continuat practicile, începând să-și injecteze pacienții pentru a provoca urgențe medicale la doar o săptămână de la angajare. Numărul pacienților decedați la spitalul din Delmenhorst s-a dublat în timp ce Högel a lucrat aici, dar autoritățile nu au fost sesizate până când un coleg nu l-a văzut pe asistent injectând ajmalină unui pacient care, ulterior, a decedat. Polițistul care a investigat cazul a declarat că „numărul morților este fără precedent în istoria Republicii Germane”.

 

     Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat un joc de realitate virtuală care poate diagnostica fazele incipiente ale demenței. Jocul a fost proiectat să testeze abilitatea de a naviga a utilizatorilor, considerată a fi una din primele care se pierd în cazul pacienților cu demență. Trei milioane de persoane au jucat până acum jocul „Sea Hero Quest” în varianta inițială, de aplicație pe telefon, oferind cercetătorilor un punct de referință pentru un viitor program de evaluare al pacienților cu demență. Este cel mai mare studiu de acest tip făcut până în prezent, relatează BBC News.
     Scenariul jocului transpune utilizatorul în persoana unui căpitan de vapor, care navighează pe mări și oceane, oferind provocări de navigație din ce în ce mai complexe. În timp ce te joci, date și statistici legate de performanța individuală sunt colectate anonim și, ulterior, evaluate de neurocercetătorii din Marea Britanie și Elveția. „Nicio altă cercetare până în prezent nu a pus la dispoziție date atât de complexe de la trei milioane de subiecți. Asta ne permite să facem o serie de analize pe care nu le-am putut face în cazul studiilor clasice”, a declarat prof. dr. Christophe Hoelscher, de la Universitatea ETH Zürich. „Scopul nostru este de a ajunge să diagnosticăm demența cu 10–15 ani mai devreme decât o facem în prezent, iar un joc ca «Sea Hero Quest», care ne permite să înțelegem cum navigăm, ne va ajuta să realizăm acest lucru”, a spus dr. David Reynolds, de la Alzheimerʼs Research din Marea Britanie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe