Newsflash
Știri

UE: de azi, certificatul verde fără booster e valabil doar 9 luni

de L. Budin - feb. 1 2022
UE: de azi, certificatul verde fără booster e valabil doar 9 luni

Uniunea Europeană aplică de marţi, 1 februarie, noua regulă care limitează la 270 de zile valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene, la cei care nu au doza booster.

Măsura este obligatorie pentru toate statele membre UE, dar se aplică numai pentru călătoriile intracomunitare, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat. Deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern - accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente şi în alte spaţii -  revine fiecărui stat membru, informează Agerpres.

Totuşi, Comisia Europeană le-a solicitat statelor membre „să se alinieze cu perioada de valabilitate stabilită la nivel european”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că România trebuie să se adapteze regulilor din Uniunea Europeană cu privire la certificatul digital COVID-19, dar, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil pentru intrarea în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la vaccinarea cu schema completă.

Limitarea valabilităţii certificatului verde fără doza de consolidare a fost decisă în baza recomandărilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a  propus administrarea dozei booster la şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare.

De la 1 februarie intră în vigoare şi noile norme europene privind înscrierea dozelor booster pe certificatele de vaccinare. Astfel, acestea vor apărea cu înscrisul „3/3” în cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna şi AstraZeneca şi cu „2/1” în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe