Newsflash
Știri

UE: miniştrii Sănătăţii nu au ajuns la un acord comun privind modul de utilizare a vaccinului AstraZeneca

de L. Budin - apr. 8 2021
UE: miniştrii Sănătăţii nu au ajuns la un acord comun privind modul de utilizare a vaccinului AstraZeneca

Miniştrii Sănătăţii din Uniunea Europeană nu au ajuns la un acord comun privind modul de utilizare a vaccinului AstraZeneca, pentru a combate ezitările legate de vaccinarea cu acest ser.

Ministerele au avut o reuniune extraordinară, online, imediat după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a admis o posibilă legătură dintre ser şi foarte rarele cazuri de cheaguri de sânge, asociate cu un nivel scăzut de trombocite, relatează agenţia Reuters.

flacon-vaccin

Portugalia, actualul preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, a îndemnat ţările membre să găsească o poziţie comună privind folosirea vaccinului. Însă ministerele nu au ajuns la niciun acord comun, fiecare ţară urmând să emită propriile recomandări pentru cetăţeni.

EMA a transmis că ţările europene ar trebui să decidă singure felul în care vor gestiona aceste riscuri, în funcţie de ratele de infectare şi de soluţiile alternative disponibile. Unele ţări au decis să folosească serul AstraZeneca doar pentru anumite grupe de vârstă.

Astfel, după cum relatează AFP, preluată de Agerpres, Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-COVID din Marea Britanie a recomandat să se limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 30 de ani.

„Adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, care nu prezintă o comorbidate ce ar creşte riscul de formă gravă de COVID-19, ar trebui să li se propună un alt vaccin COVID-19 decât vaccinul AstraZeneca, atunci când o astfel de alternativă este disponibilă” a declarat profesorul Wei Shen Lim din cadrul Comitetului mixt pentru vaccinare şi imunizare (JCVI), menţionând că acest organism nu recomandă stoparea vaccinării la nicio grupă de vârstă.

Autorităţile sanitare britanice au constatat 19 decese în rândul persoanelor care au primit vaccinul anti-COVID al Oxford/AstraZeneca dintr-un total de 79 de cazuri cu tulburări de coagulare identificate. În Marea Britanie, au fost administrate 20 de milioane de doze - deci riscul de formare al cheagurilor de sânge este de 4 la un milion, iar de deces, de 1 la un milion, arată BBC.

Ministrul spaniol al Sănătăţii a anunţat, după consultări cu omologii europeni, că vaccinul AstraZeneca va fi administrat în Spania doar persoanelor cu vârste de peste 60 de ani.

În România, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri, chiar dacă există o reticenţă a persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca de a continua schema de imunizare cu acelaşi ser.

„Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei”, a declarat Gheorghiţă la TVR1, fiind citat de Agerpres. „Dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente".

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe