Acasă » ACTUALITATE » Știri
UE: standarde mai stricte privind nivelul de plumb și cadmiu din alimente

Uniunea Europeană impune standarde alimentare mai stricte privind nivelul de plumb şi de cadmiu din alimentele pentru bebeluşi, anumite legume, fructe, cereale şi oleaginoase, condimente, vinuri şi sare.
Limitările vin ca parte a unui plan mai amplu de prevenire a cancerului. Noile standarde se bazează pe informaţii actualizate, care arată că nu există un plafon sub care efectele dăunătoare asupra sănătăţii umane să poată fi excluse în mod sigur, informează DPA, preluată de Agerpres.
Ca parte a activităţii noastre vizând îmbunătăţirea sănătăţii prin accesul la diete sănătoase şi activitate fizică, în baza Planului european de combatere a cancerului, ne-am angajat să reducem şi mai mult prezenţa în alimente a contaminanţilor cancerigeni”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.
Un nivel ridicat de plumb a fost detectat în fructe de mare, peşte, alge şi suplimente alimentare, iar ministerul Mediului din Germania a avertizat că un nivel redus de plumb a fost detectat în cereale sau legume.
Reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi-au exprimat recent temerile că actuala expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, bebeluşilor şi copiilor mici.