Newsflash
Știri

UMF Cluj, parteneră într-un proiect european de cercetare în domeniul neuroștiințelor

de Dorina Novac - feb. 12 2021
UMF Cluj, parteneră într-un proiect european de cercetare în domeniul neuroștiințelor

UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în calitate de membru fondator al Consorțiului Universităților Europene NeurotechEU, va coordona pachetul de lucru Open Science, Education and Innovation din cadrul proiectul NeurotechRI, destinat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor.

Director de proiect și responsabil de buna desfășurare a activităților întreprinse de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, împreună cu cele șapte universități europene partenere, în cadrul programului Horizon 2020, va fi rectorul rectorul universității clujene, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

UMF Iuliu Hatieganu

„Una dintre reușitele remarcabile din anul 2020 este reprezentată de cooptarea universității de medicină și farmacie clujene în Consorțiul Universității Europene a Creierului și Tehnologiei - NeurotechEU, alături de șapte dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Europa și din lume, printre care se numără și Universitatea Oxford din Marea Britanie, Karolinska Institutet din Suedia și Universitatea Radboud din Olanda”, se arată într-un comunicat.

UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în Alianța Universităților Europene, fiind una dintre cele șapte universități din România care au intrat în astfel de consorții și singura care face parte dintr-un grup de un asemenea prestigiu.

„De la intrarea în consorțiu, în noiembrie 2020, UMF Iuliu Hațieganu a sprijinit depunerea proiectului complementar Neurotech Research and Innovation (NeurotechRI) pentru consolidarea resurselor instituționale la nivelul Școlii Doctorale. Acesta a fost câștigat și a primit aprobarea pentru finanțare prin intermediul programului european Horizon 2020”, informează reprezentanții universității.

Proiectul NeurotechRI a apărut în contextul creșterii numărului de afecțiuni cerebrale în rândul populației europene.

„Prin proiectul NeurotechRI, se va dezvolta o strategie de acțiune și un plan durabil pentru cercetarea multi-instituțională, dezvoltare și inovație în acest domeniu atât de ofertant, oferind sprijin școlilor doctorale din universitățile partenere. Se va facilita inovarea tehnologică și socială, furnizarea de formare profesională multidisciplinară și mobilitatea oamenilor de știință, promovarea accesului direct la infrastructură de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată, pentru a ajuta Europa să devină liderul global în domeniul neurotehnologiei și neuroștiințelor”, precizează aceștia.

Prin acest proiect al Universității Europene a Creierului și Tehnologiei se vor revoluționa procesele de învățare între universitățile partenere.

În paralel cu dezvoltarea cercetării științifice în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, se va implementa și un program de formare pentru studenți de licență, masterat și doctorat, promovând în același timp învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății.

NeurotechEU

În cadrul pachetului de lucru Open Science, Education and Innovation, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca va fi responsabilă de dezvoltarea unui sistem academic prin care se va sprijini accesul și schimbul de informație și experiență între studenții, masteranzii, doctoranzii și cadrele didactice din cadrul consorțiului, precum și implicarea cercetătorilor în societate și diseminarea rezultatelor cercetării științifice.

„Participarea la acest proiect reprezintă încă un pas important pe care universitatea noastră îl face în construirea unei prezențe notabile la nivel european”, a precizat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și director de proiect în cadrul NeurotechRI.

Recent, NeurotechEU a primit premiul Science Team, decernat de Facultatea de Științe din cadrul Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, pentru realizările extraordinare în știință și educație, ca rezultat al unui efort de echipă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe