Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

UMF Iaşi continuă absorbţia banilor europeni

Viața Medicală
Dumitru ŞERBAN vineri, 27 iulie 2012

Recent, la Iaşi, a fost lansată propunerea de proiect pentru realizarea unui centru de asistenţă medicală generală şi orală destinat cazurilor sociale. Alte proiecte cu finanţare europeană conduse de dna prof. dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF „Gr. T. Popa“  sunt în plină desfăşurare. Detalii, în interviul oferit de dna dr. Magda Antohe, asistent de proiect, dlui Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale“ la Iaşi.

 

     La 13 iulie a.c., la Iaşi, s-a desfăşurat conferinţa de presă prilejuită de lansarea proiectului primului centru de asistenţă medicală generală şi orală din România dedicat cazurilor sociale. Conferinţa a prefaţat evenimentul având ca temă „Interdisciplinaritatea – factor de succes în reabilitarea generală şi orală“, organizat în cadrul proiectului „Centru de formare specialişti şi resurse umane în reabilitarea orală“. Managerul proiectului este dna prof. dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007–2013. Concret, proiectul este implementat de reprezentanţii UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi în parteneriat cu cei ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, ai Societăţii Române de Reabilitare Orală, ai Asociaţiei Medicale Române şi ai Universităţii „Johan Wolfgang Goethe“ – Centrul medical, Departamentul de chirurgie orală, cranio-maxilo-facială.
     Despre obiectivele şi perspectivele proiectului am aflat detalii de la dna dr. Magda Antohe, asistent de proiect.
     Ce ne puteţi spune despre noua reuniune organizată în cadrul proiectului?
    – Această manifestare s-a desfăşurat sub semnul interdisciplinarităţii, factor de succes în reabilitarea generală şi orală, şi aduce în acelaşi cadru problematica abordării integrativ-holistice a pacientului prin reunirea specialităţilor de medicină generală cu cele de medicină dentară.
     Care vor fi rezultatele concrete ale acestei întâlniri?
   – Vor fi elaborate articole de specialitate şi un ghid interdisciplinar de reabilitare generală şi orală, puncte de plecare viabile pentru colaborări concrete între medicina generală şi medicina dentară, cu profund impact practic în activitatea medicală.
   Din câte am constatat, un punct important al întâlnirii a fost o nouă propunere de proiect. Ne puteţi puncta câteva detalii despre această iniţiativă?
     – Această nouă propunere vizează realizarea în premieră, la Iaşi, a unui centru de asistenţă medico-socială în vederea reabilitării generale şi orale şi constituie un eveniment notabil pe axa ascendentă a creşterii calităţii vieţii în comunitatea românească, prin acordarea de asistenţă medicală cazurilor sociale în viziune integrativ-holistică, într-un cadru organizat, reunind adulţi şi pacienţi geriatrici.
     Pentru prima oară, la Iaşi, va avea loc reunirea principalelor autorităţi capabile să soluţioneze problema complexă a terapiei cazurilor sociale: Primăria (prin Centrul de asistenţă socială), Consiliul Judeţean, Mitropolia (prin Sectorul de asistenţă socială şi medicală „Diaconia“). Am observat că toate sunt implicate.
     – Acest centru se va materializa într-un pol al abordării terapeutice complexe a cazurilor sociale, prin reunirea specialităţilor de medicină generală şi dentară; în acelaşi timp, rezidenţii, doctoranzii şi masteranzii de la toate universităţile de profil din ţară şi de la USMF „Nicolae Testemiţanu“ Chişinău (Republica Moldova) pot participa activ la programele de studii şi de formare pe această problematică destul de complexă ale departamentelor de educaţie medicală continuă şi cercetare incluse în structura centrului.
     Care este numărul estimativ de pacienţi care vor fi trataţi în acest centru?
     – Estimăm un flux de minimum 315 pacienţi anual.
     Revenind la proiectul în derulare, în ce etapă sunteţi cu dotările tehnice propuse?
     – Prin intermediul acestui proiect au fost achiziţionate tehnologii de ultimă oră. În acest context, un exemplu concludent îl reprezintă axiografia computerizată şi sistemul RoboDent. Rămânând în teritoriul simulărilor de performanţă, aportul robotizării la performanţa clinică este spectaculos, conferind precizie şi reducerea incontestabilă a ratelor de eşec în această terapie. Fără a părăsi cadrul preciziei, alături de mijloacele simulative se impune importanţa sistemelor de evaluare modernă a articulaţiei temporo-mandibulare. În această categorie, aproape indispensabilă terapiilor moderne, se înscrie axiografia computerizată, ce va deveni un firesc al evaluării paraclinice în medicina dentară ieşeană, ca rezultat al achiziţionării acestui sistem prin intermediul prezentului proiect.
     Despre sistemul de telemedicină din cadrul acestui proiect şi rolul său în formare ce ne puteţi spune?
    – Sistemul este achiziţionat şi instalat, oferind cadrul optim pentru o pregătire continuă performantă, inclusiv la distanţă, prin intermediul unor cursuri online, respectiv a unor  videoconferinţe. Sunt astfel create toate premisele participării practicienilor la cursuri şi programe hands-on în domenii de avangardă ale medicinii dentare, axate pe metodele şi tehnologiile actuale. În egală măsură, va fi abordată şi problema consultaţiilor medicale online, extrem de utile practicii.
     Acum, că aparatura performantă – unică în Europa – este achiziţionată, de când veţi începe cursurile?
    – Cursurile de formare în domeniul reabilitării orale vor începe după un orar bine stabilit, din toamna acestui an, dezvoltând fiecare entitate clinică inclusă în acest domeniu complet al reabilitării orale.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.