Newsflash
Știri

UMF „Iuliu Hațieganu”, a doua universitate din România în topurile internaționale

de Dorina Novac - iul. 1 2020
UMF „Iuliu Hațieganu”, a doua universitate din România în topurile internaționale

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se află pe locul al doilea, la nivel național, în prestigioasele clasamente Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects și Scimago Institutions Ranking.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, binecunoscutul clasament universitar Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects 2020 clasifică instituțiile de învățământ superior din lume în 54 de domenii aferente pentru cinci zone tematice fundamentale: ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale.

UMF Cluj-Napoca

Sursa citată precizează că UMF „Iuliu Hațieganu” se situează pe locul al doilea la nivel național în domeniul Științe Medicale, pe subiectul Medicină clinică, și se regăsește în top 401-500 la nivel mondial.

„Indicatorii de performanţă ai acestei clasificări se bazează pe performanţa academică obținută prin activitatea de cercetare ştiinţifică, pornind de la date disponibile la nivel internaţional din surse ca Web of Science şi InCites (ale Clarivate Analytics), studiul ShanghaiRanking’s Academic Excellence, Journal Impact Factor. Acești indicatori de performanţă măsoară producția ştiinţifică, calitatea cercetării, gradul de colaborare internațională, cercetarea de bună calitate și cele mai înalte recunoașteri academice”, se arată în comunicatul de presă.

Clasificarea Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects, dezvoltată de Universitatea Jiao Tong Shanghai din China, a fost publicată pentru prima oară în 2009 şi este una dintre cele mai bine cotate la nivel internaţional, reprezentând un punct de referinţă în strategiile universităţilor care doresc să devină actori de nivel internaţional în mediul academic.

Shanghai Global Ranking of Academic Subjects 2020 RO

„Scimago Institutions Ranking (SIR) este o clasificare a instituțiilor academice și de cercetare, clasificate în baza unui indicator compus, care combină trei seturi de indicatori diferiți: performanța cercetării, rezultatele inovării și impactul social”, informează reprezentanții UMF „Iuliu Hațieganu”.

În acest clasament, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca ocupă a doua poziție pe domeniul cercetare și locul al treilea la nivel general, în topul celor 28 de instituții de învățământ superior din România.

SCImago Institutions Rankings 2020 RO

„Cercetarea coordonată cu viziune integratoare și de internaţionalizare, sustenabilă prin proiecte, este una dintre prioritățile activităţii noastre ca universitate de cercetare avansată. Prin ea ne menţinem și creștem recunoașterea naţională și internaţională, prestigiul și competitivitatea într-un context în care acest aspect are o importanţă globală din ce în ce mai însemnată”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Aceste performanțe înscriu Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” în elita universităților europene, dar și de la nivel mondial, cercetarea ştiințifică reprezentând una dintre componentele de bază ale misiunii universității.

La nivel național, universitatea clujeană a fost inclusă în ierarhizarea realizată de Ministerul Educației și Cercetării și de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în categoria universităților de cercetare avansată și educație.

Amintim că și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a urcat în TOP Shanghai, poziționându-se anul acesta în intervalul 151-200 în domeniul „Medical Sciences”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe