Newsflash
Știri

Un arhipelag de competenţe în Oncologie

de Dr. Mariana MINEA - feb. 3 2023
Un arhipelag de competenţe în Oncologie

Reţeaua creată de Centrul Naţional de Competenţă în Cancer va fi un instrument în folosul pacienţilor și al cercetării și va presupune integrare și colaborare instituţionalizată între entităţi de stat și private.

poza CNCC

Amplul proiect a fost prezentat la începutul acestei săptămâni în cadrul unui eveniment organizat de UMF „Carol Davila”. Coordonatorul proiectului, prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic ginecolog cu supraspecializare în Ginecologie oncologică și Chirurgie oncologică la Institutul Oncologie „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, a declarat: „Creăm un instrument prin care să operaţionalizăm planul de cancer. Construim un arhipelag. Pe diverse insule mai mici sau mai mari de competenţă stau universităţi, institute, firme, toate elementele de care avem nevoie pentru a evita ceea ce putem evita, pentru a prelungi supravieţuirea (...) și pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii. Dacă aceste insule vor sta separate, înseamnă că nu am făcut nimic”.

Proiectul va fi realizat cu fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă. Parteneriatul creat de Centrul Naţional de Competenţă în Cancer (CNCC) s-a realizat între cinci organizaţii publice și șase companii private: Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, UMF „Carol Davila”, Universitatea Politehnica şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeş” din București, UMF „Grigore T. Popa” Iaşi, Centrele de Oncologie „Sf. Nectarie” din Craiova, ONCOHELP Timișoara, ONCOMED, MED LIFE SA, compania de IT NETVIBES şi KOL Medical Media. 

În cadrul său, fiecare entitate regională își va crea o reţea proprie.

Proiectul are o componentă de medicină personalizată – caracterizarea moleculară a tumorilor – și una de digitalizare. El vizează și realizarea și extinderea unei reţele naţionale de tip registru de cancer.

În timp ce acestea vor fi principalele ţinte ale echipei clujene, echipa de la București se va concentra pe aspecte de prevenţie, detecţie precoce și diagnostic. După cum a explicat prof. dr. Simona Dima, investigator principal din partea UMF „Carol Davila”, prevenţia vizează cancerele cu componentă infecţioasă cauzate de papilomavirus, virusurile hepatitice B și C, virusul Epstein-Barr.

Detecţia precoce presupune dezvoltarea în continuare a proiectelor de screening existente, adăugând noi elemente. De exemplu, proiectele de screening pentru cancerul colorectal se completează cu elemente de inteligenţă artificială (IA) și cu noi biomarkeri, care se referă la statusul MSI (instabilitatea microsatelitară). Vor fi dezvoltate noi programe de screening – pentru cancerul pulmonar și de prostată. De asemenea, vor fi vizate metode noi moleculare de diagnostic, cu ajutorul echipelor de oncopediatrie, de hematologie și transplant medular.

Digitalizare în sprijinul factorului uman

Echipa de proiect din partea UMF Iași se va concentra pe componenta privind calitatea vieţii pacienţilor oncologici, incluzând aici îngrijirile paliative și intervenţiile cu rol suportiv – nutriţie, psihologie. Acestea sunt necesare tuturor pacienţilor, în paralel cu tratamentele pe care le urmează, a explicat conf. dr. Vladimir Poroch, investigator principal din partea UMF Iași.

După cum a declarat prof. dr. Eugen Hinescu, managerul Institutului „Victor Babeș” din București, proiectul oferă premisele pentru interpretarea biomarkerilor existenţi, identificarea unora noi, dar și „pentru găsirea de metode cu care să prezicem momentul dramatic al apariţiei metastazelor și să facem acest lucru cu instrumente care ţin de IA. Astfel încât diagnosticul să devină din ce în ce mai obiectiv, complementar factorului uman”.

Rolul Universităţii Politehnica (UPB) va fi, printre altele, să ofere cunoștinţele de IA pentru a sprijini screeningul și diagnosticarea, prin vizualizarea inteligentă a datelor, prin explicabilitate. Potrivit prof. Adina Florea, directorul centrului de excelenţă în IA de la UPB, „explicabilitatea este o direcţie foarte nouă în IA – este important ca specialiștii din acel domeniu critic, cum e sănătatea, să fie capabili să înţeleagă de ce un sistem de IA propune un anumit verdict, un anumit diagnostic”. Tot UPB va crea și un depozit de informaţii în care descoperirile proiectului să fie strânse, cu facilităţi de căutare inteligentă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe