Newsflash
Știri

Un colţ de rai în lumea cuvântului

de Paula ROMANESCU - sept. 7 2012
Un colţ de rai în lumea cuvântului
   Acesta este „Mărţi­şorul“ arghezian – domeniul de 17.250 m2 intrat în posesia autorului „Cuvintelor potrivite“ la 10 iunie 1926 (dată la care „potrivirea“ cuvintelor nu se definitivează încă în alcătuire de vers, volumul apărând în 1927). Şi a-nceput „ridicarea“ cuibului în care Arghezi, omul-poet, şi-a durat „patrie“ literaturii pe care a slujit-o cu credinţă scriind o mulţime de volume „gândite la o masă dintr-o cameră mică, numai bună pentru reverie“, simţind cum, cu fiecare filă, i „se plămădeşte cerneala“ şi-i „învie condeiul“.
   După mutarea definitivă împreună cu familia (Paraschiva – soţie, Mitzura şi Baruţu – copii) pe „coasta cu izvoare“ vii, avea să publice „Flori de mucigai“, „Cartea cu jucării“ (ilustrată de Marcela Cordescu) – 1931; „Tablete din ţara de Kuty“ – 1933; „Ochii Maicii Domnului“ – 1934; „Cimitirul Buna Vestire“; „Ce-ai cu mine, vântule?“ – 1936; „Hore“; „Lina“; „Seringa“ – 1940–1943; „Bilete de papagal“ (reunite în volum) – 1946; „Prisaca“; „Cântare Omului“; „1907“; „Stihuri pestriţe“ – 1954–1957; ca în 1959 să-i apară ediţia bibliofilă „Versuri“.
   Tudor Arghezi (1880–1967) împlinise 86 de ani când a donat statului întreaga proprietate a „Mărţişorului“ – casă, livadă, prisacă, ba chiar şi coteţul lui „Zdreanţă cel cu ochii de faianţă“, ca şi cum ar fi vrut, ca orice gospodar cuminte, să-şi pună la adăpost, în ţara limbii române, avutul simbolizat de „un nume adunat pe-o carte“. La 14 iulie 1967, poetul s-a aşezat pentru vecie sub iarba din faţa casei – paznic de far pentru toţi călătorii (nerătăciţi!) prin cuvânt din dor de întoarcere spre propriul suflet mai bogaţi cu o lumină.
   Din 1974, Mărţişorul devine Casa memorială Arghezi, sub egida Muzeului Naţional al Literaturii Române. De-atunci, generaţii de elevi, profesori, cititori (sau viitori cititori) păşesc cu sfială pe aleea umbrită de cireşii în floare – la vremea înfloririlor, cu cercei roşii, rotunzi şi dulci – la vremea rodirii, cu frunziş odihnitor şi umbros – la vremea jarului din veri, cu simfonie de culori – la vremea întomnărilor, cu dorul drumeţului obosit de a ajunge „acasă“ în liniştea „împrejmuită cu aştri“ a casei albe, albind printre pomi.
   Ajunşi în casă – minune! Totul este aşa cum a rămas de la plecarea Poetului: masa mică de scris îşi aşteaptă „robul“ fericit, cu tocul lângă călimară, cu fila albă pentru poemul care n-a mai apucat să fie scris. Dar dacă, totuşi...?
   Iată şi patul îngust, monahal, în care se odihnea poetul după lungile vegheri la frontierele largi ale gândului, iată şi biblioteca (ce pustie trebuie să fie o casă fără cărţi!), fosta cameră a copiilor (neapărat cu păpuşi), tablouri de artă – pictură, grafică, gravură, ceramică, fotografii, icoane – un univers întreg a ceea ce a însemnat o viaţă de om.
   Ce-ar mai fi de spus? A, da, Casa-muzeu Arghezi este primitoare de oaspeţi de marţi până duminică, între orele 10 şi 18, indiferent de anotimp. Să mai adaug şi că vă aşteaptă? Vizitaţi-o, o găsiţi mereu acolo, în mijlocul livezii de cireşi şi să nu vă miraţi că Poetul nu vă întâmpină decât prin braţele deschise ale unei cruci. Este modul lui de a rămâne discret spre a ne lăsa nouă şi celor de după noi bucuria de a descoperi un colţ de rai cu versul-Dumnezeu.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe