Newsflash
Știri

Un film plin de empatie

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 10 2013
Un film plin de empatie
   Medicul îl anunţă pe Frank, în vârstă de 40 de ani, că are o tumoră cerebrală; glioblastomul, localizat frontal, este inoperabil. Ce-i de făcut? Radioterapie, chimioterapie, cu o speranţă de viaţă de câteva luni. Aşa începe filmul Oprit din drum, al regizorului german Andreas Dresen, peliculă premiată cu Un certain regard, la festivalul de la Cannes, în 2011. Suntem martori la toate schimbările pe care boala le aduce în viaţa şi familia lui Frank Lange (interpretat de Milan Peschel), la reacţiile soţiei sale, Simone (Steffi Kuhnert), ale celor doi copii, Lilly şi Mika, în vârstă de 12, respectiv 8 ani, ale părinţilor lui, ale soacrei. În ciuda tratamentului, starea de sănătate a personajului principal se degradează pro­gresiv: cefalee intensă, amne­zie, afazie, halucinaţii vizuale şi auditive, crize epileptice, episoade agresive, para­pareză, incontinenţă sfincte­riană, făcându-l de nerecu­noscut.  Dar afecţiunea, iubi­rea, compasiunea răzbat din comportamentul şi gesturile celor dragi, puşi dintr-o dată într-o situaţie gravă, care le schimbă priorităţile. De acum încolo, tatăl este cel căruia i se acordă toată atenţia. Deznădejde, vulnerabilitate, fragilitate, resemnare, împletite cu revoltă, acceptare, forţă, empatie şi dragoste de viaţă. Pe tot parcursul bolii, Frank filmează cu iPhone-ul scene din casă, pe sine povestind, mărturisindu-şi gândurile, cântând la chitară, un adevărat jurnal ce rămâne posterităţii.
   Impresionează, în scena iniţială, empatia medicului (care a jucat propriul rol), în clipele comunicării diagnosticului. Inedită pentru spec­tatorii români este întâlnirea cu specialiştii în îngrijiri paliative (medic, asistentă) – persoane care asigură bolnavului cea mai bună asistenţă la domiciliu, până în momentul decesului, care îi învaţă pe pacient şi aparţinător că a muri nu este ceva neapărat terifiant. Să nu mai vorbim de aparatura de radioterapie, la care suntem în mare deficit, în toată ţara.
   Masa de Crăciun, ultima în formulă completă, este un prilej de reafirmare a iubirii dintre toţi membrii familiei.  La un moment dat, boala capătă o figură umană, apărându-i din ce în ce mai aproape, pe măsură ce se anunţă sfârşitul. Care vine într-o zi de iarnă, după Revelion. Începutul noului an înseamnă sfârşitul pentru Frank.
   Un film emoţionant, care te pune pe gânduri. Ţi-e frică de moarte? Trăieşti cum ţi-ai dori să trăieşti? Găseşti plăcerea de a trăi? Sunt întrebări adresate de psiholog lui Frank, dar deopotrivă spectatorilor. Viaţa ta trebuie să merite să fie trăită. Un enunţ valabil pentru toţi. Ce facem pentru asta? Răspunsul îl aşteaptă viaţa fiecăruia.
   Filmul, la a cărui lansare săptămânalul nostru este partener media, poate fi văzut în cinematografe (Bucureşti – NCRR şi cinema Union) din 10 mai a.c.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe