Newsflash
Știri

Un nou cetăţean de onoare pentru Bistriţa

de Demostene ŞOFRON - ian. 6 2023
Un nou cetăţean de onoare pentru Bistriţa

Luna trecută, prof. dr. Mircea-Gelu Buta a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa.

Prof. dr. Mircea Gelu Buta (laureat), prof dr. Dan L. Dumitrașcu (Laudatio)
Prof. dr. Mircea Gelu Buta (laureat), prof dr. Dan L. Dumitrașcu (Laudatio)

        Personalităţi din Cluj-Napoca și Bistriţa au participat, luna trecută, la ceremonia de acordare a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa, care a avut loc la Primăria Bistriţa. Absolvent al Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (1990-1995), prof. dr. Mircea-Gelu Buta a fost directorul Grupului Școlar Sanitar din Bistriţa. Din această funcţie a iniţiat și promovat cu succes conceptul de nursing atât în cadrul școlii, cât și în toate unităţile de asistenţă medicală ale judeţului. În 1996 a fost numit manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa (SJUB), funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2017.

        În cei 21 de ani de conducere, a făcut din acest spital o unitate medicală etalon. Proiectul său, „Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa în mileniul III”, a fost gândit pe două mari niveluri. Primul a reprezentat managementul schimbării, în care au fost vizate finanţarea calităţii, umanizarea tehnicii și a serviciilor medicale, dezvoltarea parteneriatelor, transparenţa decizională. Al doilea nivel a fost dedicat managementului riscurilor și a avut în vedere siguranţa și securitatea în cadrul spitalului, riscurile induse de medicaţie, riscurile infecţiilor nosocomiale, managementul situaţiilor de urgenţă/dezastre.

        Alte proiecte realizate au vizat construcţia heliportului SJUB, maternitatea, farmacia, laboratorul de imagistică, centrul de chirurgie laparoscopică, centrul de hemodializă, ambulatoriul integrat, serviciul de Medicină legală.

Promotor al bioeticii creștine

        Profesorul Buta se numără și printre primii iniţiatori și promotori ai bioeticii creștine din perspectiva ortodoxă, concept predat în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Cursul abordează teme de actualitate, precum avortul, transplantul, sexualitatea, ingineria genetică. Totodată, reputatul medic a dezvoltat teme de cercetare care au avut în centrul atenţiei problemele medico-sociale ale societăţii contemporane, precum: alcoolismul, abandonul școlar, drogurile, prostituţia, emigraţia, abuzarea copiilor, violenţa în familie. Are peste 400 de articole de specialitate publicate în reviste din ţară și de peste hotare și 84 de volume cu teme medicale.

        Cu prilejul decernării titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa a fost pus la dispoziţia celor interesaţi și volumul „In honorem Mircea Gelu Buta” (editori: Dan Lucian Dumitrașcu și Gabriel-Viorel Gârdan; Presa Universitară Clujeană, 2022).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe