Newsflash
Știri

Un român ajunge pentru prima dată la o competiţie internaţională de biliard în scaun rulant

de Florentina Ionescu - feb. 7 2023
Un român ajunge pentru prima dată la o competiţie internaţională de biliard în scaun rulant

Țara noastră va trimite, în premieră, un jucător de biliard la Malmö Open.

Bucureşteanul Ioan Tudose va reprezenta România la Malmö Open European Wheelchair Masters 2023 şi Malmo Open 8-Ball Challenge, ce se vor desfășura între 9 și 11 februarie a.c. 

ioan tudose scaun cu rotile

Este pentru prima dată când România trimite un jucător la o competiţie internaţională de biliard în scaun rulant, şi încă una de o asemenea anvergură, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES. Malmö Open este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate sportivilor cu dizabilităţi din Europa.

Anul acesta, peste 1.000 de sportivi cu dizabilităţi vor reprezenta 23 de națiuni

Primul Malmö Open a avut loc în 1977, tenisul de masă fiind singurul sport reprezentat atunci, cu doar 25 de competitori. Nimeni nu avea idee ce influenţă urma să aibă acest eveniment pentru para-sportul din Suedia, Europa şi finalmente întreaga lume. În 2016, de exemplu, au participat 2518 concurenţi de pe tot mapamondul care s-au întrecut în 18 competiţii sportive diferite.

Anul acesta, sunt aşteptaţi peste 1000 de sportivi cu dizabilităţi reprezentând 23 de naţiuni şi peste 100 de cluburi sportive, care se vor bate pentru trofeele unor discipline precum bowling, biliard, fotbal, înot, tenis de masă, tenis de câmp, baschet sau rugby.

Atât Malmö Open European Wheelchair Masters 2023, cât şi Malmö Open 8-Ball Challenge 2023 se vor juca în sistem de dublă eliminare până în semifinale, şi se vor desfăşura la Royal Pool Hall şi Baltiska Hallen.

Traumatism vertebro-medular

Ioan Tudose a început să joace biliard în scaun rulant în 2007, la doi ani după ce viaţa lui s-a schimbat radical în urma unui accident de muncă, care i-a cauzat un traumatism vertebro-medular.

A reintrat în contact cu sportul începând să joace baschet în scaun cu rotile, şi a continuat cu alte discipline precum biliard, snooker, carambol, hand-bike, baschet, tenis de câmp, tir cu arcul.

Palmaresul lui Ioan Tudose: locul 1 la Competiţia Naţională de Biliard în Scaun Rulant 2022, locul 3 - Atletism 2019 (Bucharest Marathon), locul 2 - Atletism 2018 (Bucharest Marathon), locul 1 - Atletism 2017 (OMV Bucharest Half Marathon), locul 1 - 2016 (Bucharest Marathon), locul 3 - 2015 (Bucharest Half Maraton), certificate de anduranţă omologate 50/100/150/250 km Gran Fondo România.

„Oamenii care sunt în scaune rulante, ca şi mine, ar trebui mai întâi să iasă mai mult pe stradă. Să nu se mulţumească să stea în casă pentru că e o bordură în plus în drumul lor. Suntem 80.000 în Bucureşti, în toată România 850.000, şi parte din vina noastră e că nu prea ieşim. Ieşi pe stradă o zi întreagă şi să-mi spui câte persoane cu dizabilităţi vezi! Sportul ajută enorm mentalul. Contează să fii tu la fel de puternic în fiecare zi... şi succesul vine, dacă îţi doreşti succes. Succesul este: Eu pot. Eu mă descurc. Eu vreau şi reuşesc. La hand-bike, de exemplu, eu pot să demonstrez că sunt oameni de vârsta mea, adică de 50 de ani, în stare să meargă zeci de km (eu plec şi câte 300), fără să se oprească. şi altfel e România văzută la 20 de km/oră, nu la 100 km/oră, cum o vezi cu maşina! E o bucurie nesperată pentru mine să particip la Malmö Open şi sper să mă ridic la înălţimea aşteptărilor!”, afirmă Ioan Tudose.

ioan tudose scaun cu rotile 2023

În România, ţara care se află pe ultimul loc în Europa la accesul persoanelor cu dizabilităţi în transportul public sau locuri de socializare, Ioan Tudose a reuşit să-şi vadă visul cu ochii, a spus Irina Văcărean, preşedinta Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni:

„Este unul dintre învingătorii care au refuzat să rămână prizonierii propriei case. Este o mare mândrie pentru noi că-i suntem alături pe acest drum şi că-i facem posibilă participarea la Malmö Open, un eveniment sportiv extraordinar, o sursă de inspiraţie pentru oamenii din întreaga lume - este locul unde sportivi foarte motivaţi reuşesc, în ciuda tuturor şanselor!”.

Acesta este un eveniment istoric pentru România, afirmă Daniela Tontsch, preşedinta Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România:

„Sportivii români cu dizabilităţi au mare nevoie de suport pentru a se antrena. Acum ne bucurăm de rezultatele perseverenţei lui Ioan Tudose şi ale reprezentanţilor clubului care-l sprijină. Îi felicit şi abia aştept să aflu veşti din timpul probelor! Faptul că Ioan Tudose s-a calificat la Malmö Open vine în urma multor ani de practică a sportului în scaun rulant. Sunt convinsă că se va clasa printre cei mai buni!”.

Susținerea persoanelor cu dizabilități

Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni este un proiect devenit realitate care reprezintă pasul următor în evoluţia Asociaţiei Sportive Mereu Împreună pentru Oameni (www.amio.ro). A intrat în marea familie Lions în 2022.

Există peste 48.000 de cluburi Lions în întreaga lume, iar atunci când devii „Lion”, devii parte a unei imense organizaţii de binefacere, a unei reţele globale de peste 1,4 milioane de voluntari care lucrează împreună pentru a îmbunătăţi comunităţile în care trăiesc.

Lions Club Sportiv Mereu Împreună Pentru Oameni îşi propune să dezvolte activităţi de voluntariat şi să susţină cât mai multe persoane cu dizabilităţi sau cu nevoi speciale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe