Newsflash
Știri

Un sfert dintre români, deciși să se vaccineze anti-COVID

de Cristina GHIOCA - dec. 27 2020
Un sfert dintre români, deciși să se vaccineze anti-COVID

Odată cu sosirea în țară a primelor doze de vaccin împotriva COVID-19, un sfert dintre români spun că vor să se vaccineze cât mai repede posibil, în timp ce 40% sunt încă rezervați.

rm293-268-ted3358-eye_1Aproape o treime dintre români declară, la acest moment, că nu s-ar vaccina sub nicio formă împotriva COVID-19, arată un sondaj publicat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în 26 decembrie.

Sondajul face parte din demersul IRES de a monitoriza constant impactul pandemiei asupra societății românești. La cercetare au participat 1.145 de persoane cu vârsta de cel puțin 18 ani, aceasta fiind realizată în perioada 12-14 decembrie a.c.

Potrivit datelor, deși peste jumătate dintre români cunosc pe cineva care a fost infectat  cu SARS-CoV-2 , procentul fiind de peste 3 ori mai mare decât în luna iulie, doar un sfert dintre respondenți spun că vor să se vaccineze cât mai curând posibil.

Aproape 4 din 10 dintre respondenți  sunt încă rezervați cu privire la vaccinare, iar aproape o treime spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. Mai puțin dispuși să se vaccineze sunt tinerii, pe când persoanele educate, cele care locuiesc în mediul urban și în Transilvania și Banat ar fi mai dispuse.

Principalul motiv care stă la baza refuzului de a se vaccina este neîncrederea în vaccin sau în sistemul medical (45%). Alții spun că au o imunitate ridicată sau cred că virusul nu este periculos (15%) ori pentru că le este teamă de reacțiile adverse (15%).  

Femeile, mai îngrijorate de pandemie

Proporția celor care se declară îngrijorați de situația generată de pandemie este în continuare ridicată – 70%, însă în scădere cu 6 procente față de luna iulie, când IRES a realizat un alt studiu asemănător. Cele mai îngrijorate par a fi femeile, urmate de vârstnici. \

La polul opus se situează bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani și persoanele cu vârste între 36 și 50 de ani. Astfel, 7 din 10 români sunt îngrijorați cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, în timp ce un sfert sunt puțin sau deloc îngrijorați.

O scădere importantă a fost înregistrată și în rândul persoanelor care se tem că se pot infecta ele însele cu noul coronavirus – 59%, cu zece procente mai puțin decât în luna iulie.

Cu toate acestea, procentul românilor care declară că s-au testat din proprie inițiativă pentru COVID-19 aproape s-a triplat – de la 5% în iulie la 13% în decembrie. Alți 6% spun că s-a testat la solicitarea autorităților, iar 9% la solicitarea angajatorului.

COVID-19, mai prezent în proximitatea românilor

Dacă în urmă cu patru luni, doar 16% dintre români spuneau că au cunoștință de o persoană care a fost infectată cu virusul SARS CoV-2, în prezent, jumătate dintre români cunosc personal pe cineva care a contractat boala.

Tinerii, persoanele educate, cele care locuiesc în mediul urban sunt categoriile care au cunoscut, în proporții mai ridicate decât altele, persoane bolnave de COVID – 19.

La polul opus se situează bărbații, vârstnicii, cei cu educație scăzută și cei care locuiesc la sate. Astfel, potrivit IRES, mai mult de trei sferturi dintre români (78%) știu că în localitatea lor există sau au existat cazuri de COVID – 19, aproape de două ori mai mulți decât în luna iulie (51%).

În ceea ce privește gradul de informare în acest sens, cei mai informați sunt respondenții cu educație ridicată, persoanele cu vârste între 51 și 65 de ani și cei care locuiesc în mediul urban.

Totuși, numărul românilor care se informează zilnic cu privire la evoluția pandemiei în România este într-o ușoară scădere, 41% în decembrie față de 48% în iulie. Aproape 1 din 5 români nu urmărește deloc statisticile legate de cazurile de COVID-19.

Pentru cei mai mulți dintre respondenți (79%), televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect, urmată de radio (19%)  și canalele online ale autorităților (15%), rețelele de socializare (16%), mediul online altul decât cel oficial (presă, bloguri, experți etc.) (8%), presa scrisă tipărită (5%).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe