Newsflash
Știri

Un spital din Timișoara va fi dotat cu echipamente care reduc riscul de infecţii nosocomiale

de Dorina Novac - dec. 15 2022
Un spital din Timișoara va fi dotat cu echipamente care reduc riscul de infecţii nosocomiale

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara vrea să achiziționeze roboți, echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale și a contaminării cu bacterii cu rezistență multiplă la antibiotice.

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” au finalizat și transmis Primăriei Timișoara documentația necesară pentru depunerea unui amplu proiect de luptă împotriva infecțiilor nosocomiale.

spital timisoara

Prin aceasta se urmărește obținerea unei finanțări prin PNRR – componenta pe sănătate pentru cumpărarea de echipamente performante.

Citește și: Ghidul beneficiarului pentru investiții care scad riscul de infecții nosocomiale

Potrivit reprezentanților unității medicale, proiectul prevede reabilitarea, modernizarea și extinderea unor structuri funcționale de boli infecțioase, dezvoltarea și dotarea cu echipamente moderne a laboratoarelor de analize de microbiologie, dar și achiziționarea de echipamente destinate reducerii Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale.

„Infecțiile nosocomiale, adică acele infecții pe care un pacient le poate dobândi în timpul unei internări, pe perioada în care se tratează pentru o afecțiune, reprezintă o problemă de sănătate publică. Se găsesc în orice spital din lume, fiind grupate sub numele de Infecții Asociate Asistenței Medicale. Nu pot fi eradicate, dar poate fi diminuat riscul de contaminare, dacă ai echipamente moderne de prevenție. Tot cu ajutorul acestora reducem și riscul contagiunii cu clostridium difficile și chiar cu MDR (multi drug resistance - bacterii superbug). Vorbim despre echipamente scumpe, moderne și cu o eficientă ridicată. Suntem un spital de boli infecțioase în care riscul transmiterii unor virusuri sau bacterii este mult mai mare decât în cazul altor unități sanitare, iar aparatura și materialele pe care urmărim să le achiziționăm împiedică transmiterea lor liberă”, spune prof. dr. Cristian Oancea.

Printre echipamentele prevăzute a fi cumpărate se numără instalații de flux laminar, de decontaminare a aerului, roboți autonomi pentru dezinfecție cu UV, ceea ce presupune un sistem automat de curățenie ce utilizează tehnici avansate pentru igienizarea completă a suprafețelor și a aparaturii.

Totodată, se urmărește și achiziționarea de dispozitive de laborator ce includ analizatoare automate și semiautomate de identificare a microorganismelor și de efectuare rapidă a antibiogramelor, sterilizatoare cu plasmă, dar și un aparat de neutralizare prin compactare a materialelor contaminate.

„Cele mai multe echipamente robotizate vor merge în secțiile de Terapie Intensivă și în blocul operator. Apoi, Laboratorul va primi două analizatoare automate de înaltă acuratețe, care pot identifica în doar câteva minute microorganismele din culturi prelevate de la pacienți, și un sistem integrat PCR multiplex. Secțiile de Boli Infecțioase vor primi mai mulți roboți autonomi care utilizează tehnici avansate de dezinfecție și decontaminare, dar și recirculatoare cu ultraviolete germicid, care pot funcționa fără oprire”, spune dr. Crina Ralețchi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe