Newsflash
Știri

Un spital oncologic a obținut în instanță decontarea radioterapiei stereotactice

de L. Budin - sept. 19 2022
Un spital oncologic a obținut în instanță decontarea radioterapiei stereotactice

O notificare a fost trimisă către Guvernul României, care este în măsură să includă tratamentul în cadrul „Programului național de Oncologie”.

La aproape un an și jumătate de când a solicitat în instanță decontarea radioterapiei stereotactice în România pentru pacienții cu cancer, spitalul oncologic privat Medisprof a obținut câștig de cauză în fața Guvernului României, se arată într-un comunicat al unității medicale.

Dr. Udrea Adrian
Foto: dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie

 

O notificare a fost trimisă către Guvernul României, care este în măsură să pună în executare hotărârea instanței prin care a fost obligat la includerea tratamentului de radioterapie stereotactică în cadrul „Programului național de Oncologie”.

La ora actuală, se înregistrează o situație paradoxală: statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă ei trebuie să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în țară.

Medisprof a acționat în instanță și Casa Națională de Asigurări și Ministerul Sănătății, dar, deși am arătat că reglementarea actuală atentează flagrant la dreptul la viață al pacienților oncologici, cele două instituții au decis să facă recurs și au obținut câștig de cauză în ultima instanță. (...) Avem însă o hotărâre definitivă împotriva Guvernului României și am trimis deja o notificare de punere în executare a hotărârii”, se arată în document.

Programele Naționale de Sănătate, din care face parte și „Programul național de Oncologie - Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice”, sunt aprobate de Executiv prin HG, astfel că instituția este în măsură să pună în executare hotărârea, subliniază reprezentanții unității medicale.

Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viața pacienților oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită”, a declarat dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie.

De la începutul acestui an, mii de pacienți au semnat petiția publică ce solicită autorităților să asigure pacienților oncologici tratamente ca în vestul Europei, la noi în țară. În acest moment, tratamentul este decontat doar pentru pacienții care merg să o facă în afara țării, în condițiile în care o secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro în străinătate.

Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe. Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul curativ al unor tumori diagnosticate în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boală metastatică (oligometastatică – un număr de până la 5 metastaze): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, ale glandei suprarenale, adenopatii. Toate cazurile de iradiere stereotactică pulmonară și abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mișcărilor respiratorii.

Această tehnică avansată de radioterapie externă (SBRT), deși este utilizată la scară tot mai largă în cazuri oncologice selecționate, nu este pentru moment decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate în România”, a explicat a explicat dr. Claudiu Hopîrtean, șeful secției de radioterapie din cadrul Medisprof.

În ultimul an, din totalul pacienților care au beneficiat de radioterapie stereotactică la unitatea medicală respectivă, cei mai mulți sufereau de cancer pulmonar (30%), urmat de cancer mamar (12%) și alte localizări tumorale (prostată, colon, melanom, tumori SNC).

CMR: Sistemul de sănătate trebuie să lucreze pentru nevoile pacientului

3.649 de români s-au înscris Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe