Newsflash
Știri

Undă verde pentru izolare

de Florentina Ionescu - iul. 23 2020
Undă verde pentru izolare

Guvernul României a adoptat marţi o Hotărâre – HG nr. 36 – prin care stabilește unele măsuri necesare a fi aplicate pentru protecţia populaţiei în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit documentului, carantina persoanelor se instituie la domiciliu, la o locaţie declarată sau într-un spaţiu special desemnat de autorităţi, pentru persoanele suspectate că ar fi infectate sau purtătoare ale virusului SARS-CoV-2. Măsura li se aplică celor care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat sau au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu COVID-19. În ceea ce privește carantina în spaţiile special desemnate de autorităţi – și anume carantina instituţionalizată, aceasta se realizează în următoarele situaţii:

  1. a) dacă persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu își pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată;
  2. b) în cazul nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locaţia declarată, pe durata acesteia, deși persoana respectivă a consimţit-o la data

        În situaţia în care o persoană refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locaţia declarată, sau dacă încalcă măsura, deși a consimţit-o anterior, aceasta va putea fi plasată în carantină instituţionalizată la recomandarea medicului sau a organelor de control, prin decizia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). „Decizia se emite în cel mult opt ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control și i se comunică de îndată persoanei în cauză”, se arată într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

Izolare și pentru persoanele infectate asimptomatice

Până la comunicarea deciziei DSP prin care se infirmă măsura carantinei, o persoană nu poate părăsi locul desemnat pentru aceasta fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului DSP. Potrivit legii, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiţiei de caz, dar și pentru purtătorii virusului sau agentului patogen, chiar dacă nu prezintă semne și simptome sugestive. Izolarea se instituie cu acordul persoanelor.

În lipsa acordului, când medicul constată că riscul de transmitere comunitară a bolii este mare, izolarea se va face într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă. În acest scop, vor fi efectuate examinări clinice, paraclinice și evaluări biologice. Persoana va sta în izolare până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore. Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă există în continuare riscul ca boala să fie transmisă, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară, într-o locaţie alternativă ori la domiciliu.

În situaţia în care persoanele refuză măsura izolării, medicul trebuie să informeze de îndată DSP. În termen de cel mult două ore, DSP va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locaţie alternativă. Această decizie are caracter individual și i se comunică imediat persoanei respective.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe