Newsflash
Știri

UNICEF: Cum se desfășoară alăptarea în contextul COVID-19

de Florentina Ionescu - aug. 4 2020
UNICEF: Cum se desfășoară alăptarea în contextul COVID-19

În Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată în fiecare an între 1 august și 7 august, este important să ne îndreptăm atenția în direcția pandemiei de COVID-19 și în direcția recomandărilor făcute de experți.

Recent, UNICEF a dat publicității un comunicat în care își explică poziția cu privire la contactul apropiat dintre mamă și copil în ceea ce privește alăptarea în contextul COVID-19.

În document se arată că „UNICEF în România subliniază importanța contactului apropiat și sigur, precum și a menținerii hrănirii exclusive la sân și în contextul COVID-19”.

V-ar putea interesa și: Alăptarea ar putea salva viețile a 820.000 de copii anual

hranire la san alaptare covid-19

Femeile cu COVID-19 ar trebui să continue alăptarea

Laptele matern oferă protecție împotriva a numeroase boli și constituie cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor, arată UNICEF. Copiii alăptați au mai multe șanse de supraviețuire și dezvoltare.

„În contextul COVID-19, nu există nicio dovadă că boala poate fi transmisă prin laptele matern. Prin urmare, femeilor diagnosticate cu COVID-19 li se recomandă să continue alăptarea timpurie exclusivă de la naștere până la șase luni și, apoi, continuarea alăptării până la cel puțin doi ani, cu luarea de măsuri de precauție”, se subliniază în comunicatul din aprilie 2020.

Printre aceste măsuri de precauție se numără inclusiv practicarea igienei respiratorii în timpul alăptării prin purtarea unei măști care să acopere gura și nasul, spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de minimum 20 de secunde înainte și după contactul cu copilul și curățarea periodică și dezinfectarea suprafețelor pe care le-au atins.

Respectarea măsurilor de igienă

Prin urmare, mai subliniază reprezentanții UNICEF în România, o mamă diagnosticată cu COVID-19 ar trebui ajutată să realizeze contactul piele pe piele cu bebelușul ei nou-născut, să îl alăpteze în siguranță și să stea în aceeași încăpere cu el.

„Când copilul ajunge la vârsta de șase luni, alimentația diversificată și complementară adecvată ar trebui să fie disponibilă, cu respectarea prevederilor menționate legate de igienă”, potrivit organizației citate.

Când mama are o formă gravă de COVID-19

Alăptarea copiilor care sunt bolnavi ar trebui continuată, mai spun experții, prin creșterea frecvenței sau a duratei fiecărei mese și în timp ce mama ia măsurile de protecție necesare pentru a reduce riscul de COVID-19. În cazul în care bebelușul nu se poate hrăni la sân, mama trebuie ajutată să îl hrănească cu lapte matern exprimat prin muls.

Pe de altă parte, UNICEF în România vorbește și despre acele situații în care forma gravă a COVID-19 în cazul mamei sau alte complicații medicale o împiedică pe aceasta să-și îngrijească copilul sau o împiedică să continue alăptarea directă.

În acest caz, „mamele ar trebui încurajate și susținute să exprime laptele prin muls și să-i dea lapte copilului în condiții de siguranță, aplicând măsurile de igienă adecvate”.

Totodată, se pune accentul pe igiena mâinilor mamie, atunci când folosește o pompă manuală sau electrică:

„Dacă mama exprimă laptele cu mâna, cu ajutorul unei pompe manuale sau electrice, trebuie să-și spele mâinile înainte de muls sau înainte de a atinge orice pompă sau părți ale biberonului și să se asigure că pompa a fost adecvat curățată după fiecare utilizare. Laptele exprimat ar trebui dat copilului folosind un biberon sau o linguriță curate, preferabil de către  persoană care nu are simptome ale bolii și cu care copilul se simte confortabil”.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe