Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

UNOPA: Pacienții cu HIV trebuie să aibă acces la internare

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 5 octombrie 2021, ora 13:11

Asociațiile pacienților cu HIV protestează cu privire la ordinul anunțat de autorități de a bloca internarea în spitale a pacienților care nu sunt urgențe majore, în cazul acesta pacienții cu HIV.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită autorităților să revină asupra deciziei, precizând că pacienții cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar dacă nu pot fi încadrați în categoria urgențe majore.

HIV

Potrivit UNOPA, fără investigații și tratament adecvat atunci când apar problemele, în câteva săptămâni  ajung la deces.

„Acest ordin a amplificat și agravat barierele privind accesul la diagnostic, tratament și îngrijiri medicale adecvate, pacienții cu HIV confruntându-se cu lipsa accesului în spitale, la medicul curant, la analize specifice și cu riscul de a rămâne fără tratamentul care le salvează viața”, transmite sursa citată.

Reprezentanții UNOPA susțin că de la începutul pandemiei spitalele de boli infecțioase s-au închis pentru ei, sunt doar câteva locuri în țară care aveau circuite separate și mai puteau interna un pacient cu HIV.

Prin acest ordin practic li se interzice accesul total la îngrijiri medicale și la medicii lor.

„Facem un apel disperat către toți decidenții responsabili să ia măsurile necesare pentru ca pacienții cu HIV să nu fie sacrificați pe altarul pandemiei. Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulator, sunt multe situații în care este nevoie de internare. A bloca cu totul accesul la internare înseamnă că pe unii dintre ei care ajung acum în eșec terapeutic îi condamnăm la moarte. De multe ori este prea târziu în infecția cu HIV și se ajunge la deces, a face asta intenționat, prin decizia autorităților, este inuman și strigător la cer. Vom ajunge să le recomandăm pacienților cu HIV să se îmbolnăvească cu COVID, ca sa aibă o șansă să fie tratați în spitale. Sperăm ca Guvernul și toți cei responsabili să înțeleagă că vor răspunde pentru fiecare pacient cu HIV netratat la timp prin măsurile aberante și nejustificate, pentru că nimeni nu merge la spital în această perioadă daca nu are nevoie imediat de spital”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România în cadrul evenimentului, la 30 iunie erau în viață 17.012 persoane infectate HIV.

Etichete: HIV/SIDA federatia UNOPA acces spitale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.