Newsflash
Știri

„Uragan” deasupra Europei

de Florentina Ionescu - ian. 7 2022
„Uragan” deasupra Europei

Românii trebuie să își protejeze sănătatea, vaccinându-se împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, a amintit vicepreședintele SREPI, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 în România.

omicronMiercuri, 5 decembrie, 4.893 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate în ţara noastră, după ce, cu o zi înainte, Grupul de Comunicare Strategică raportase 3.900 de cazuri noi. Numărul de noi infectări nu este în creștere doar în România, după cum ne-a declarat Emilian Popovici, medic epidemiolog și vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI).

În opinia sa, era de așteptat ca numărul de cazuri noi din România să crească, „dacă ţinem cont doar de câteva elemente, respectiv de deplasările de populaţie semnificative, dinspre exterior înspre interiorul ţării. Mă refer la revenirea în ţară a compatrioţilor noștri [de sărbători]”. Chiar și cu măsurile luate de autorităţi la graniţe, arată acesta, deplasarea populaţiei este un factor favorizant al propagării unei infecţii, cum este cea cu SARS-CoV-2.

Un alt factor favorizant l-au reprezentat deplasările din interiorul ţării cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Toate acestea au însemnat, de fapt, o creștere a numărului de contacte interpersonale, astfel fiind create condiţiile pentru ca numărul de cazuri de COVID-19 să crească încă din primele zile ale lunii ianuarie.

În acest context, vicepreședintele SREPI a amintit și de schimbările aduse de varianta Omicron, „care este de 3,2 ori mai transmisibilă decât varianta Delta și care are o capacitate sau o putere de reinfecţie de cinci ori mai mare”.

Valul cinci a început deja

Despre debutul următorului val al pandemiei de COVID-19 în România, medicul epidemiolog spune că acesta a început deja, pentru că suntem la un număr bazal de reproducere mai mare de 1, ceea ce înseamnă epidemie în creștere.

emilian popovici 2015

Pentru a descrie situaţia ţărilor din Europa de Vest în contextul Omicron, dr. Emilian Popovici a folosit titlul unui roman al scriitorului Vintilă Corbul, „Uragan asupra Europei”: „Este un uragan Omicron asupra Europei, care este puţin probabil să nu ne afecteze și pe noi”.

Viteza cu care va evolua valul cinci al pandemiei și nivelul până la care va ajunge acesta în România depind foarte mult de felul în care fiecare român înţelege să își protejeze sănătatea, dincolo de măsurile pe care le vor impune autorităţile în situaţia în care numărul de cazuri va crește alarmant: „Oamenii nu trebuie să aștepte ca autorităţile să le spună ce au de făcut. (...) Fiecare om trebuie să conștientizeze gravitatea situaţiei și să își ia măsurile de protecţie a propriei sănătăţi. Și dacă va face asta, atunci cu siguranţă că vor putea fi limitate proporţiile acestui val cinci”, a conchis vicepreședintele SREPI.

Citiți și: Măsuri la început de val 5

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe