Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Utilizarea de antibiotice, semnal de alarmă din partea studenților farmaciști

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 4 februarie 2020, ora 10:26

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rezistenţa la antibiotice, potrivit datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea de antibiotice.

Potrivit datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește rexistența la antibiotice.

În acest sens, FASFR alături de cele opt Asociații Locale membre a organizat în perioada 4 – 10 noiembrie 2019 Campania Națională Antibioticum.

Principalul obiectiv al acestei campanii a fost informarea populației cu privire la antibiotice, creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor consumului imprudent.

antibiotice sondaj
Comportamentul românilor cu privire la antibiotice și utilizarea acestora / Sursă Imagine: FASFR

 

Potrivit unui sondaj realizat de FASFR, cu ajutorul Asociațiilor locale, dar și în mediul online, 86,9% dintre persoane au spus că nu consumă antibiotice când se simt răciți și doar 14,3% ar cere un antibiotic utilizat în trecut, dacă simptomele sunt similare.

De asemenea, 88,3% știu că nu trebuie folosite antibioticele prescrise altei persoane cunoscute pentru o afecțiune asemănătoare, iar 86,7% știu că tratamentul trebuie oprit doar după administrarea întregii cantități prescrise, conform schemei de tratament.

Totodată, potrivit sandajului, doar 48,9% știu ce reprezintă antibiograma, iar 4 din 10 oameni nu au efectuat niciodată acest test de depistare a sensibilității agentului patogen la substanța medicamentoasă administrată.

„Ca viitori profesioniști în domeniul sănătății, dorim să tragem un semnal de alarmă față de numărul mare de consumatori de antibiotice în rândul populației din România și prescrierea acestui tip de medicamente fără a verifica dacă este într-adevăr vorba de o infecție bacteriană și fără efectuarea și consultarea antibiogramei pacientului”, precizează FASFR.

Sondajul se bazează pe răspunsurile a 3381 de persoane chestionate.

Sursă imagine: Pixabay

Etichete: rezistenta la antibiotice Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România Campania Națională Antibioticum

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.