Newsflash
Știri

Utilizarea diureticelor și riscul de amputaţie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 8 2019
Utilizarea diureticelor și riscul de amputaţie

Depleţia volumului extracelular indusă de consumul diureticelor, mai ales al diureticelor de ansă, s-a asociat cu o incidenţă mai mare a complicaţiilor la nivelul membrelor inferioare, în cadrul unui studiu prospectiv.

p.3 -2-1Afectarea membrelor inferioare la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 ar putea fi asociată cu administrarea diureticelor, arată un articol publicat recent în revista Diabetologia. SURDIAGENE (SUivi Rénal, DIAbète de type 2 et GENEtique) este un studiu prospectiv care a urmărit apariţia complicaţiilor (LLE – lower limb events) la nivelul membrelor inferioare la 1.459 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2. Conform autorilor, acesta este primul studiu longitudinal care aduce dovezi privind utilizarea diureticelor şi riscul de amputaţie.
În cadrul studiului, complicaţiile membrelor inferioare (LLE) au fost definite fie ca amputaţia de la nivelul sau deasupra articulaţiei metatarsofalangiene, fie ca necesitatea revascularizării prin angioplastie sau bypass. Pacienţii au fost urmăriţi o perioadă medie de 7,1 ani. În acest studiu, incidenţa complicaţiilor piciorului diabetic a fost de 1,8 (la 100 de pacienţi/an) la cei care aveau în medicaţia de fond diuretice versus 1 la pacienţii care nu urmau un tratament cu diuretice. Cifrele sugerează că utilizarea acestui tip de medicamente este puternic şi independent asociată cu un risc crescut de amputaţie.

Depleţia volemică

Cel mai probabil mecanism fiziopatologic care stă la baza acestei asocieri este depleţia volumului extracelular indus de diuretice. Hipovolemia şi deshidratarea determină scăderea perfuziei periferice şi stimulează decompensarea hemodinamică, crescând vâscozitatea sanguină și ducând în final la ischemie şi amputaţie. Creşterea hematocritului a fost, de asemenea, asociată cu boala arterială periferică. Important de reţinut este că efectul depleţiei volemice este diferit în funcţie de clasa de diuretice. Depleţia volemică este mai accentuată în cazul diureticelor de ansă, comparativ cu tiazidicele. În plus, o altă explicaţie a ipotezei mai sus menţionate poate fi reprezentată şi de modificările electrolitice induse de diuretice, care determină procesul ischemic.
De altfel, studiul CANVAS (Canagliflozin and Cardiovascular and Renal Events in Type 2 Diabetes) a demonstrat rezultate asemănătoare: pacienţii care urmau tratament cu canagliflozin (un inhibitor de SGLT2) au prezentat o rată dublă a amputaţiilor faţă de cei cu placebo. Şi în acest caz, o posibilă explicaţie este efectul diuretic-like al inhibitorului de SGLT2.

p.3 -2-2
Concluzia studiului este că utilizarea diureticelor la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 este asociată cu un risc crescut de amputaţie. De aceea, tratamentul diuretic în cazul acestor pacienţi trebuie gândit pentru a evita deshidratarea şi dezechilibrele hidro­electrolitice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe