De
ce să nu transformăm vacanţa (pe care tot românul o petrece la mare) într-un
concediu pentru sănătate? Tocmai în acest sens dr. Ionuţ Dobrescu, la rubrica
„Din secretele recuperării“, ne oferă
câteva sfaturi în articolul „Vacanţa pentru sănătate, la mare“. În afară de faptul că „se pot încărca
bateriile, se ameliorează şi anumite afecţiuni cronice“ menţionează dsa, prin
terapia heliomarină – băile de soare, talasoterapie, apa de mare, nămolurile şi
algele marine. Interesant este că virtuţile apei de mare au fost descoperite şi
folosite încă din Antichitate: „începând de la Hipocrate (...) a fost
recomandată pentru îngrijirea plăgilor, dar şi în scopuri profilactice“. Tot
despre vacanţă este şi editorialul acestui număr (iulie 2012) al revistei Viaţă+sănătate,semnat de dr. Valentina Dan. Ca să fie perfectă, vom fi atenţi să avem o măsură
în toate, adică să nu exagerăm din niciun punct de vedere. Atenţi trebuie să
fim în mod special la căpuşe şi, pentru că au fost cazuri de boală Lyme, ca
articol de fond dr. Sorin Moroşan scrie cum se manifestă aceasta, dar şi câteva măsuri de prevenire. Suntem ceea ce mâncăm, sloganul binecunoscut, are o parte de adevăr care este
reflectat foarte bine de procesele ce se petrec la nivelul intestinului
subtire. La „Corola de minuni“, dr.
Dan Rusu îşi intitulează articolul „Suprema apreciere“ şi descrie acest organ ca pe un „miracol al ingineriei“.
Răsfoind
revista, am aflat despre existenţa unei plante originare din munţii Anzi, comestibilă, din ea obţinându-se
sucuri, cockteiluri, băuturi alcoolice, chiar şi o anumită cafea. Rădăcinile
plantei maca (se găseşte şi în România)
se fierb în lapte sau apă şi se consumă, dar poate fi si un medicament tradiţional
pentru creşterea apetitului sexual şi a fertilităţii la om şi animalele
domestice, precum şi în tratamentul simptomelor menopauzei.
Alte
subiecte vă aşteaptă să le descoperiţi.