Newsflash
Știri

Vaccin gripal românesc, de anul viitor

de Dorina Novac - nov. 6 2020
Vaccin gripal românesc, de anul viitor

Un vaccin gripal produs la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” ar putea fi pus pe piaţă anul viitor.

În prezent, vaccinul gripal se află în teste și ar putea fi lansat în 2021, dacă totul va decurge bine, potrivit anunţului făcut de colonel dr. Florin Oancea, Comandantul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, într-o conferinţă de presă.

Conferinta Institutul Cantacuzino

Acesta a precizat că în 2011-2013 au existat probleme cu acest vaccin, care ţineau atât de produsul în sine, cât și de aria de producţie: „Deja prima testare, făcută la sfârşitul primăverii - începutul verii, ne-a dat rezultate îmbucurătoare şi sper ca la sfârşitul acestui an să avem un produs sigur şi să reuşim să raportăm că avem un produs pe care să îl transferăm tehnologic într-o altă arie.

Dacă vom avea posibilitatea să avem o arie nouă, la anul putem să ieșim pe piaţă cu vaccinul gripal”. Potrivit comandantului, pentru vaccinul gripal este în desfăşurare un experiment pe 200.000 de ouă embrionate.

Polidinul, din nou în producţie

Institutul „Cantacuzino” are în plan și relansarea polidinului, însă nu ca medicament, ci ca supliment alimentar, a mai precizat colonel doctor Florin Oancea. Produsul este în cercetare și ar putea fi disponibil într-un an sau doi:

„S-a încercat, în 2011, să se reia producţia de polidin ca medicament, acest lucru nu s-a reușit la nivelul Institutului Cantacuzino. Iar acum încercăm să avem produsul, să-l facem în condiţii sigure, și să-l punem pe piaţă sub formă de supliment alimentar – sub formă de medicament va fi mult mai complicat și necesită mai mult timp”.

Cantacuzino copy

Produsul imunomodulator de tip polidin va putea fi utilizat în profilaxia și în terapia infecţiilor respiratorii, uro-genitale sau în pregătirile preoperatorii.

Produs imunomodulator sub formă de capsule

Specialiștii secţiei imunomodulatori, împreună cu cei din departamentul de cercetare-dezvoltare, au reușit să finalizeze un proiect prin care Institutul „Cantacuzino” va scoate pe piaţă, la sfârșitul acestui an, un nou produs imunomodulator, sub formă de capsule, denumit Orostim.

Acesta este un supliment alimentar cu proprietăţi biostimulatoare și antioxidante, a menţionat colonel dr. Florin Oancea. Produsul conţine o combinaţie dintre un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde, având proprietăţi de stimulare a imunităţii.

„Acesta li se va putea administra în perioadele de risc de apariţie a infecţiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivităţi, cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecţii respiratorii repetate, persoanelor de vârsta a treia, în stări cu imunitate scăzută”, a spus comandantul Institutului.

Pentru realizarea proiectului de cercetare au fost alocaţi peste 300 de mii de lei, prin Programul Sectorial de Cercetare-Dezvoltare al Ministerului Apărării Naţionale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe