Newsflash
Știri

Vaccin raționalizat, terapie anti-HIV la discreție

de Monica GEORGESCU - aug. 18 2017
Vaccin raționalizat, terapie anti-HIV la discreție
     Marea Britanie decide să raționalizeze vaccinuri anti-hepatită B, pe fondul unei crize globale. Unul dintre producătorii globali, Merck, a anunțat la finalul lunii iulie că, din cauza unor probleme ce țin de procesul de fabricare, nu va putea oferi vaccinul anti-hepatită B până la începutul anului 2018. În urma acestui anunț, oficialii din Marea Britanie au decis să implementeze măsuri pentru a proteja stocurile existente de vaccin. Măsurile preventive vor fi impuse cel puțin până la sfârșitul anului, a anunțat marți cotidianul The Guardian.
     Măsurile sunt menite să asigure disponibilitatea vaccinului în primul rând pentru grupurile la risc. Copiii reprezintă una din categoriile cele mai vulnerabile la infecția cu hepatita B, însă oficialii au anunțat că stocurile de vaccin pediatric, multivalent, nu sunt afectate de criză. Reprezentanții sistemului național de sănătate din Marea Britanie au declarat că toți cei care trebuie să fie imunizați vor primi vaccinul. Vor avea prioritate lucrătorii din sistemul sanitar, utilizatorii de droguri intravenoase și persoanele cu parteneri sexuali infectați. Sistemul național de asigurări de sănătate – NHS – oferă în continuare doze gratuite în ordinea priorității, iar cei care călătoresc în țări cu risc mare de infectare pot de asemenea să se imunizeze contra cost, deși criza globală de ser afectează toate stocurile. Ca măsură suplimentară de protecție, oficialii recomandă evitarea sexului neprotejat, dar și a procedurilor de tip acupunctură, tatuaje, piercing sau orice tip de expunere la ace nesterilizate.

 

     Unul dintre cei patru furnizori de servicii de sănătate din Israel a anunțat că va subvenționa tratamentul preventiv anti-HIV pentru toți asigurații înscriși pe lista sa. Luna trecută, guvernul israelian a aprobat utilizarea terapiei preexpunere – PrEP – o clasă de medicamente care reduce semnificativ riscul contractării infecției HIV. Inițial, această clasă de molecule era recomandată fie purtătorilor virusului HIV, fie bolnavilor de SIDA. S-a dovedit însă că terapia PrEP (pe bază de inhibitori nucleotidici de reverstranscriptază) poate fi folosită și în scop profilactic, reducând riscul de infecție cu 96% în cazul sexului neprotejat. De atunci, mai multe țări, precum SUA, Canada, Belgia, Norvegia și Franța, au aprobat folosirea acestei terapii în scop profilactic. Israel este ultima din lista țărilor care a făcut acest lucru în luna iulie a acestui an. Până în acest moment, cei care se considerau la risc și își doreau tratamentul, îl comandau online sau erau forțați să îl achiziționeze de pe piața neagră.
     Săptămâna aceasta, Meuhedet, una dintre cele patru case de asigurări de sănătate din Israel, a anunțat că va oferi terapia PrEP la un preț subvenționat. Conform publicației Jerusalem Online, Meuhedet va subvenționa o variantă generică a moleculei originale Truvada, ce conține emtricitabină și tenofovir disoproxil, costul terapiei devenind de patru până la șapte ori mai mic decât suma plătită în acest moment de cei care cumpără medicamentul original. Medicii de familie din Israel vor putea prescrie terapia PrEP numai după ce vor urma un curs special, iar selecția pacienților pe criterii de risc va fi foarte riguroasă, anunță sursa citată.

 

     Parlamentul din Botswana a votat săptămâna aceasta o lege prin care statul se angajează să ofere absorbante igienice tuturor fetelor înscrise la școlile publice și private de pe teritoriul țării, relatează Africa News. În mod surprinzător, proiectul de lege, propus de partidul progresist Frontul Național pentru Botswana (BNF), a primit susținere nemijlocită chiar și din partea opoziției, fiind votat de Parlament în majoritate covârșitoare. Se consideră că adoptarea acestei măsuri va facilita accesul fetelor din toată țara la educație, și mai ales la continuitate în educație.
     În Botswana, în special în zona rurală, multe fete și femei nu-și permit să cumpere absorbante igienice. Din acest motiv, UNESCO apreciază că una din zece fete de vârstă școlară din zona Africii sub-Sahariene decide să nu vină la școală în timpul menstruației. Ca o consecință directă, multe din ele rămân în urmă, având șanse mai mari să renunțe la educație sau să se retragă de la școală după pubertate. Măsura legislativă este menită să le redea acestor femei demnitatea, contribuind în același timp la îmbunătățirea performanțelor academice în teritoriul african. Trebuie menționat că, în luna iunie, o lege similară a fost votată și de guvernul din Kenya.

 

     După aproape trei decenii de interdicție totală, guvernul din Chile a votat legalizarea avortului în anumite circumstanțe speciale. Din 1989, avortul a fost ilegal în Chile, fără excepție, aceasta fiind una dintre ultimele măsuri legislative adoptate sub regimul dictatorial al generalului Augusto Pinochet. Noua lege, votată săptămâna aceasta în majoritate covârșitoare, dezincriminează avortul doar în situații excepționale: în cazul sarcinii obținute în urma unui viol, când embrionul nu este viabil sau când viața mamei este în pericol. În urma unei dezbateri ce a durat mai mult de doi ani, legea a trecut miercuri de Camera Deputaților cu 70 de voturi în favoare și 45 împotrivă și de Senat cu 22 de voturi în favoare și 13 împotrivă, urmând a fi aprobată de Curtea Constituțională, anunță Al Día.
     Noua legislație ce dezincriminează avortul este un triumf semnificativ pentru președintele țării, Michelle Bachelet, care militează de ani pentru drepturile femeii în Chile. Inițiativa legislativă pro-avort a făcut parte din campania sa prezidențială din 2013, când a fost realeasă pentru un nou mandat. Chile era una dintre ultimele țări din lume în care avortul era complet scos în afara legii, ilegalitatea acestui act medical reprezentând o cauză principală a mortalității materne. Femeile care își provocau avort erau pasibile de închisoare până la cinci ani, la fel și personalul medical care ar fi facilitat intervenția, iar spitalele erau obligate să raporteze orice tentativă de avort. „Este o zi istorică pentru Chile [...], democrația a triumfat”, a declarat după vot președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul chilian, Guido Girardi.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe