Newsflash
Știri

Vaccinarea anti-COVID pe înţelesul tuturor

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 22 2021
Vaccinarea anti-COVID pe înţelesul tuturor

Personalităţi de marcă din 12 specialităţi medicale au adus lămuriri privind indicaţiile şi contraindicaţiile vaccinării împotriva COVID-19 într-o dezbatere dedicată publicului larg.

conferinta medici copyPacienţii cu boli hematologice ma­ligne se pot vaccina, însă numai după consultarea medicului curant, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, în cadrul unei dezbateri organizată de Colegiul Medicilor din România în parteneriat cu Televiziunea Română: „Un răspuns bun la vaccinare presupune un sistem imun foarte bun, (...) din nefericire pentru pacienţii hematologici lucrurile nu stau chiar aşa: există o imunodeficienţă legată de boală”.

Potrivit acestuia, imunochimioterapia afectează suplimentar sistemul imun, destabilizându-l, motiv pentru care decizia de vaccinare și mai ales momentul trebuie alese împreună cu medicul hematolog curant. Și persoanele cu boala Gaucher pot fi vaccinate, însă este recomandat ca vaccinul să nu fie făcut în aceeași zi cu administrarea terapiei de substituţie, pacienţii să informeze medicul care îi vaccinează asupra condiţiei lor şi să rămână sub supraveghere 30 de minute după vaccinare.

Încă de la începutul pandemiei s-a observat că persoanele cu obezitate au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19.
De aceea, obezitatea se află pe lista bolilor cronice la care se indică vaccinarea anti-COVID în a doua etapă a campaniei, a explicat conf. dr. Bogdan Timar. De asemenea, este important ca pacienţii cu
diabet zaharat să se vaccineze.

Bolile endocrine nu reprezintă o contraindicaţie

Prof. dr. Cătălina Poiană a evidenţiat că nu există nicio boală endocrinologică care să contraindice vaccinarea anti-COVID-19: „Cea mai bună recomandare pe care o putem face pacienţilor este să-și menţină o boală echilibrată din punct de vedere al funcţiei tiroidiene. Pacienţii trebuie să îşi ia câteva măsuri de siguranţă, atât în cazul bolilor autoimune tiroidiene, cât şi în cazul celor adrenale autoimune, precum insuficienţa corticosuprarenală. Dacă după vaccinare apar reacţii adverse (febră, durere musculară etc.), pacienţilor li se recomandă să-şi crească doza substitutivă glucocorticoidă ca la orice infecţie respiratorie ușoară”.

Frecvenţa reacţiilor alergice apărute în urma administrării vaccinului anti-COVID este foarte redusă, a explicat prof. dr. Diana Deleanu. Date din SUA arată că dintr-un milion de indivizi vaccinaţi, peste 999.000 de persoane nu au avut nicio reacţie adversă. Riscul de reacţii adverse la acest vaccin nu-l depășește pe cel obișnuit, prezent în cazul administrării oricărui medicament.

Există totuși o contraindicaţie pentru efectuarea vaccinului – istoricul de șoc anafilactic sever la medicamente, mai ales la cele administrate injectabil, la vaccinuri. De asemenea, la persoanele care au primit prima doză şi au avut o astfel de reacţie alergică există contraindicaţia pentru rapel.

Sarcina și vaccinul anti-COVID

Și femeile însărcinate se pot vaccina, acest lucru fiind chiar indicat, a subliniat prof. dr. Radu Vlădăreanu. Studiile arată că riscul unei femei gravide care se infectează cu SARS-CoV-2 de a face o formă severă a bolii sau de a deceda este superior femeilor care nu sunt gravide şi suferă de COVID-19: „Există zeci de mii de femei gravide din SUA care s-au vaccinat deja şi câteva zeci de mii care urmează. Avem studiile efectuate pe şoareci pentru vaccinul Moderna, care au fost publicate la începutul lunii decembrie, şi care arată că nu există toxicitate pe embrion”.

Lipsa studiilor randomizate şi sistematizate la femeile gravide ar fi singurul argument contra vaccinării, a adăugat specialistul. Imunizarea este recomandată și femeilor care alăptează.                        

Alte recomandări privind vaccinarea

  • ARNm nu modifică genomul, nu intră în nucleu. Fiind o mică fracţiune extrem de labilă, după ce şi-a înmânat informaţia ribozomilor şi a determinat sinteza proteinelor, acesta dispare.
  • Prezenţa patologiei cardiace preexistente nu reprezintă o contraindicaţie pentru vaccinare.
  • Vaccinurile ARNm sunt mai sigure faţă de cele clasice.
  • La pacienţii cu boli autoimune nu trebuie efectuat vaccinul într-un puseu de activitate al bolii.
  • Persoanele cu afecţiuni pulmonare cronice au indicaţie de vaccinare, dacă nu se află într-un
    puseu acut al bolii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe