Newsflash
Știri

Vaccinarea împotriva COVID-19: Ce este ARN mesager și cum funcționează

de Dorina Novac - ian. 25 2021
Vaccinarea împotriva COVID-19: Ce este ARN mesager și cum funcționează

ARN-ul mesager reprezintă un set de instrucțiuni pe care o celulă le folosește pentru a sintetiza proteine. După folosire se descompune complet și nu afectează celulele noastre, informează Ministerul Sănătății.

ADN-ul unei celule conține informația genetică a acesteia, însă, pentru a o folosi, trebuie „tradusă” în proteine. Primul pas din acest proces este efectuat prin intermediul ARN-ului mesager (mRNA/ARNm), explică reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) pe pagina oficială de Facebook.

ARN mesager
Sursă imagine: Pixabay

În esență, ARN-ul mesager reprezintă un set de instrucțiuni pe care o celulă le folosește pentru a produce proteinele de care are nevoie.

„ARN-ul mesager repezintă o secvență de informație genetică ce poate fi tradusă și transformată în proteine în interiorul celulei. ARN-ul mesager duce informația la fabrica de proteine a celulei, ribozomii. Prin intermediul acestora, informația genetică este transformată într-o proteină. ARN-ul mesager acționează că un manual tehnic pentru ribozomi”, transmite sursa citată.

cum functioneaza ARN

Ministerul Sănătății menționează că după ce informația ARN-ului mesager a fost tradusă, acesta va fi descompus în părțile sale componente, pe care corpul nostru le reciclează pentru a sintetiza ARN nou.

Astfel, informația genetică purtată de ARN-ul mesager dispare din celulă, în urma sa rămânând doar proteina nou creată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe