Newsflash
Știri

Vaccinarea împotriva COVID-19 la gravide

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 29 2021
Vaccinarea împotriva COVID-19 la gravide

Studiile existente până în prezent arată că este de aşteptat ca eficienţa şi siguranţa vaccinurilor să fie aceleași la femeile gravide ca şi în cazul femeilor care nu sunt însărcinate, arată SOGR.

Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR) îi îndrumă pe toţi medicii obstetricieni să discute cu pacientele despre vaccinarea anti-COVID şi să clarifice anumite aspecte.

belly-1434852_1920

În prezent, există câteva informaţii sigure, dovedite știinţific, în ceea ce privește femeile însărcinate sau cele care alăptează: pacientele gravide care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 prezintă un risc superior de a dezvolta o formă severă faţă de cele care nu sunt însărcinate; în ciuda faptului că riscul absolut de a dezvolta o formă severă de COVID-19 este unul mic, la gravidele diagnosticate cu COVID-19 există un risc mai mare de a ajunge într-o unitate de terapie intensivă ori de a necesita suport ventilator sau ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation), existând un risc mai mare de deces; în cazul în care aceste paciente asociază diabet zaharat sau obezitate, riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 creşte şi mai mult.

Date de siguranţă indisponibile

Deocamdată, nu există studii care să fi testat pe gravide vaccinurile existente, de aceea nu există date de siguranţă legate de sarcină, explică experţii. Însă un studiu elaborat de Moderna, publicat la 4 decembrie 2020, a arătat că nu există efecte adverse asupra reproducerii şi dezvoltării embrionare la şoarece, iar studii asemănătoare realizate de Pfizer sunt aşteptate să apară în scurt timp.

În ceea ce privește eficienţa vaccinurilor, studiile existente până în prezent arată că este de aşteptat ca aceasta să fie la fel ca în cazul femeilor care nu sunt însărcinate.

În plus, avem dovada timpului – de zeci de ani li s-au administrat pacientelor însărcinate alte vaccinuri, precum vaccinul gripal sau DTPa (diftero-tetano-pertussis acelular), fără efecte adverse înregistrate. Vaccinurile anti-COVID au îndeplinit aceleași standarde înalte de siguranţă în procesul aprobării.

Fără contraindicaţii la gravide

Date publicate încă de la sfârşitul anului trecut de ACOG (The American College of Obstetricians and Gynecologists) subliniază că nu există informaţii că vaccinul împotriva COVID-19 ar fi contraindicat la gravide.

În privinţa femeilor care alăptează, datele sugerează că vaccinul nu trece în lapte şi nu poate acţiona asupra nou-născutului. Însă dacă o gravidă se vaccinează în timpul sarcinii, anticorpii se pot transmite prin lapte şi îi pot oferi nou-născutului imunitate într-o anumită măsură.

La 20 ianuarie, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a publicat instrucţiunea nr. 51/20.01.2021 privind vaccinarea tip ARNm COVID-19 a femeii gravide sau care alăptează. Astfel, vaccinarea trebuie luată în considerare atunci când beneficiile potenţiale depășesc orice riscuri potenţiale pentru mamă și făt.

Recomandări ACOG:

  • Vaccinul anti-COVID nu crește riscul de infertilitate.
  • Dacă o femeie rămâne gravidă după prima doză, a doua doză se va administra conform protocolului.
  • Vaccinul gripal şi sau cel DTPa trebuie administrate în sarcină la interval de minimum 14 zile de la administrarea vaccinului anti-COVID.
  • Imunoglobulina anti-D nu interferează cu acţiunea vaccinului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe