Newsflash
Știri

Vaccinarea: obligatorie în California

de Vlad MIXICH - iul. 9 2015
Vaccinarea: obligatorie în California
Criza din Grecia afectează şi sistemul medical al ţării. Miercuri, în prima zi după intrarea în incapacitate de plată a statului elen, ambulanţele au început să răspundă cu întârzieri consistente la apeluri. Motivul este lipsa carburanţilor din benzinării. Un alt simptom îngrijorător este că policlinicile de stat (aparţinând de obicei autorităţilor locale) nu-şi mai permit să angajeze medici şi asistente medicale cu normă întreagă. Soluţia pentru a asigura serviciile medicale şi după-amiaza este voluntariatul, efectuat de obicei de cadre medicale cu convingeri politice sau religioase suficient de puternice încât să justifice practicarea gratuită a meseriei lor. Pacienţii cronici fac provizii de medicamente, iar farmaciştii au început să elibereze medicamente subvenţionate doar contra unei plăţi cash a pacientului, pentru că nu cred că îşi vor mai primi banii de la stat.
Între timp, politicienii greci aflaţi la guvernare, partidul Syriza, îşi continuă discursul demagogic acuzând instituţiile europene de atitudine arogantă şi umilitoare faţă de poporul grec. În realitate, conform variantei de acord convenită de premierul grec şi reprezentanţii instituţiilor europene, dar suspendată de decizia grecilor de a organiza un referendum, măsurile propuse lovesc puternic în interesele marilor corporaţii internaţionale. Cel puţin în domeniul medical, unde, dacă se va ajunge la un acord, preţurile medicamentelor generice şi ale celor ieşite de sub patent vor scădea considerabil, iar clinicilor private şi companiilor farma li se va solicita imperios plata taxei clawback pentru anul 2014 şi 2015. Pe de altă parte, medicamentele fac parte din produsele exceptate de la posibila mărire generală a taxelor pentru toate produsele şi activităţile. Pensionarilor li se va cere să plătească o contribuţie la asigurarea de sănătate de 6%, fiind vorba de o creştere de două procente. Nici vorbă aşadar de solicitări umilitoare din partea instituţiilor europene. Dar când o ţară este condusă de politicieni iresponsabili, dar cu lipici la popor, falimentul devine o realitate, nu doar o probabilitate.

 

Unul dintre cele mai democrate state americane, California, a impus prin lege obligativitatea vaccinării copiilor pentru a putea fi înscrişi la şcoală sau grădiniţă. Singurele excepţii acceptate vor fi cele din motive medicale. Excepţiile din motive religioase sau personale au fost scoase în afara legii, ele nemaiputând fi invocate. Părinţii care vor refuza în continuare să-şi vaccineze copiii nu-i vor mai putea înscrie în grădiniţe şi şcoli, fiind nevoiţi să le ofere educaţie acasă.
Legea a fost semnată săptămâna trecută de guvernatorul democrat al Californiei, fiind votată în Senatul statului american cu o majoritate consistentă. „Ştiinţa este clară: vaccinarea protejează categoric copiii împotriva unui număr important de infecţii şi boli periculoase“, a motivat guvernatorul Jerry Brown. Alte două state americane, Missi­ssippi şi West Virginia, au condiţii similare în privinţa vaccinării. Argumentele ştiinţifice în favoarea beneficiilor vaccinării sunt copleşitoare, bolile pentru care există vaccinuri fiind de facto eradicate în ţările cu programe solide de vaccinare.
Lumea medicală, prin nenumărate luări de poziţie şi studii, avertizează însă că numărul în creştere al părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiii creează în comunităţi buzunare în care nivelul imunizărilor scade sub un prag periculos.
Deşi votată cu o majoritate largă, legea nu a avut parte de o aprobare facilă. Minorităţile antivaccin, extrem de vocale, au organizat manifestaţii agresive în faţa Senatului californian. Senatorul californian care a scris legea, pediatrul Richard Pann, a primit ameninţări atât de violente încât a fost nevoie să i se asigure protecţie specială în timpul anumitor evenimente. Unul dintre cei mai vizibili antivaccinişti americani, Robert F. Kennedy Jr., om de radio şi nepotul fostului preşedinte american JFK, şi-a cerut scuze după ce a asemănat vaccinarea obligatorie cu Holocaustul.
Oponenţii au promis că vor contesta în justiţie legea sub motiv că încalcă drepturile copiilor la liberă educaţie. „Dreptul părinţilor de a alege este o temă importantă“, a declarat pentru „New York Times“ dr. Dean Blumberg, una dintre autorităţile californiene în pediatrie şi boli infecţioase. „Dar ce este mai important aici este sănătatea individuală şi, mai larg, sănătatea publică. Nu există nicio îndoială în comunitatea ştiinţifică: vaccinurile nu sunt periculoase“.

 

Novartis anunţă că va testa un nou model de stabilire a preţurilor pentru unul dintre medicamentele sale cele mai aşteptate, Entresto, dar şi cele mai scumpe. Iniţial, medicamentul va fi oferit cu o reducere furnizorilor de servicii medicale şi, ulterior, după cum se prognozează, Novartis va primi mai mulţi bani pe măsură ce tratamentul va reduce nevoia spitalizărilor costisitoare. Medicamentul ar putea fi aprobat pe piaţa americană în august 2015, anunţă Reuters.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe