Newsflash
Știri

Vaccinarea pe tot parcursul vieţii, un deziderat în România

de Cristina GHIOCA - mai 6 2022
Vaccinarea pe tot parcursul vieţii, un deziderat în România

Ţara noastră are nevoie de o strategie de vaccinare pe tot parcursul vieţii, însă pentru implementarea ei trebuie depășite mai multe provocări.

poza COPACPeste 74% dintre pacienţii care au răspuns unui chestionar realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) consideră că în România trebuie să existe o schemă de vaccinare a adulţilor pe întreaga durată a vieții, a arătat Radu Gănescu, președintele COPAC, în cadrul dezbaterii.

Un aspect la fel de important, indicat de 78% dintre respondenţi, îl constituie posibilitatea compensării sau a asigurării gratuităţii vaccinurilor: „Dacă reușim acest lucru, vom avea o populaţie mult mai vaccinată, mult mai receptivă la vaccinare decât în anii anteriori. (...) O primă problemă în acest sens ar fi asigurarea accesului la vaccin, modul în care să îl faci accesibil tuturor, celor din zona rurală, celor cu venituri mici”, a punctat Radu Gănescu.

Un element esenţial pentru implementarea unui program de vaccinare pe întreaga durată a vieţii este găsirea, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a modalităţii de compensare a vaccinurilor, mai ales pentru persoanele cu boli cronice, dar nu doar pentru ele, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Criteriile care ar trebui avute în vedere pentru compensarea vaccinurilor sunt utilitatea unui anumit vaccin pentru pacienţii cu boli cronice, în ceea ce privește scăderea riscului de apariţie a unor boli ce pot pune în pericol viaţa sau agrava afecţiunea de bază, cât și oportunitatea vaccinării periodice, de exemplu la zece ani.

Schimbări necesare

Pe de altă parte, pentru ca această compensare să poată fi implementată ar trebui făcute și câteva schimbări legislative. Una dintre acestea este modificarea Ordinului 861 privind evaluarea tehnologiilor de sănătate, a completat Răzvan Prisada, președintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România: „Noi am pornit deja discuţii și vom încerca să cuprindem în această modificare și posibilitatea gândirii unui alt sistem, care să includă și posibilitatea evaluării vaccinurilor, care în acest moment nu se încadrează în definiţia de caz, să spunem așa, la care se referă ordinul respectiv”.

Anumite modificări pentru implementarea unei astfel de scheme ar putea fi iniţiate încă de anul acesta sau de anul viitor, au arătat participanţii la dezbaterea organizată de COPAC.

Dincolo de discuţiile despre vaccinarea pe toată durată vieţii, acum a venit momentul să se treacă la fapte, a subliniat prof. dr. Doina Azoicăi, președinta Societăţii Române de Epidemiologie: „Ar trebui să dăm niște deadline-uri mult mai apropiate, pentru că unii dintre pacienţi ne pot părăsi mai devreme decât putem noi pune în practică aceste lucruri pe care le discutăm: introducerea în programul de vaccinare a anumitor preparate, compensarea celor care nu pot fi introduse în el, pentru ca oamenii să aibă acces la ele”.

Citiți și: Registru pentru pacienţii cu astm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe