Newsflash
Știri

Vaccinul de la Cantacuzino – succes ratat

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 20 2014
Vaccinul de la Cantacuzino – succes ratat
   Articolele de presă din ultima vreme au prezentat cu lux de amănunte aruncarea „pe apa Sâmbetei“ a mai bine de două milioane de euro, din cauza unor neglijenţe (unii le cred voite) în producerea mult-aşteptatului vaccin gripal. Ministrul sănătăţii a sesizat chiar Serviciul Român de Informaţii (prin adresa 988 din 6 februarie 2014), deoarece „avem suspiciunea că, mai mult sau mai puţin voit, unele persoane, salariaţi sau foşti angajaţi ai institutului, au influenţat în mod negativ producerea vaccinului gripal“.
   La 23 decembrie 2014, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) anunţa Ministerul Sănătăţii, printr-o adresă oficială, că în urma analizelor de laborator a eşantioanelor prelevate „s-a constatat înregistrarea de rezultate în afara specificaţiei pentru (…) parametrul Endotoxine bacteriene, pentru toate eşantioanele din seriile de vaccin testate“.
   Una din variantele vehiculate ar fi că şefa Laboratorului control-calitate de la Cantacuzino nu şi-ar fi făcut datoria (de altfel a şi fost demisă între timp). Aceasta, potrivit directoarei institutului, dr. Aurelia Drăghici, „constant, atât la testele preliminare, cât şi la testele finale a furnizat rezultate conforme, în parametri normali“. O altă variantă ar aduce în prim-plan echipamentele institutului – „două centrifuge nu au fost funcţionale mai bine de o săptămână şi atunci s-ar fi putut produce contaminarea“.
   Scandalul, dacă îl putem numi aşa, a început când ANMDM a trimis o adresă ministrului sănătăţii prin care îl informa de existenţa „unor neconformităţi pentru punerea pe piaţă“ a celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino. Dr. Aurelia Drăghici, directorul general al Institutului începând din octombrie 2013, astăzi demisă, consideră că această situaţie ar fi „urmarea grabei cu care etapele au fost parcurse, din cauza întârzierii şi a presiunii puse pe personalul din zona de producţie“. De altfel, începând cu luna iulie a anului trecut, reprezentanţii ANMDM au semnalat, în cursul inspecţiilor efectuate pentru relansarea activităţii de producţie, timpul limitat avut la dispoziţie pentru a realiza atât finalizarea liniei de producţie (cu tot ce presupune – calificări, validări), cât şi producţia efectivă. Procesul de producţie a început cu o întârziere de patru luni (septembrie 2013), generat de echiparea şi amenajarea cu întârziere a ariilor de producţie implicate, conducând astfel la derularea într-un ritm alert a activităţilor, „ceea ce putea conduce la erori în producţie“.
   Totodată, în vederea confirmării rezultatului privind prezenţa peste limita admisă a endotoxinelor în vaccin, ANMDM a apelat la un laborator independent, autorizat pentru acest tip de analiză, aflat în cadrul agenţiei omoloage din Franţa. Rezultatele sosite au indicat faptul că „vaccinul gripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de o concentraţie de sub 100 de unităţi pentru un produs conform“. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş“, declara pentru Mediafax că această valoare „este considerată normală de FDA (Food and Drug Administration – n. red.), în timp ce EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului – n. red.) o consideră mare”. Urmare acestui fapt, la 4 februarie, ANMDM a transmis o nouă adresă ministrului sănătăţii, în care arăta că vaccinul „se poate utiliza doar în cazul adulţilor, exceptând gravidele, şi numai în situaţia declarării de către OMS a unei pandemii de gripă declanşate de una dintre tulpinile care intră în compoziţia vaccinului“.
   La recomandarea aceleiaşi ANMDM, la 13 ianuarie a.c., ministrul sănătăţii a semnat un ordin privind constituirea unei comisii de specialitate, conduse de profesorul de boli infecţioase Emanoil Ceauşu, pentru supervizarea imunogenităţii şi reactogenităţii vaccinului antigripal trivalent. Comisia a efectuat teste specifice, a recomandat efectuarea unui studiu clinic în acest sens şi a concluzionat că vaccinul poate fi folosit în situaţii care impun vaccinarea la adulţi.
   O zi mai târziu, ministrul sănătăţii a dispus ca vaccinul să fie menţinut până la expirarea termenului de valabilitate în custodia institutului şi să fie utilizat conform recomandărilor ANMDM. Măsura, au afirmat unele articole de presă, ar scăpa ministrul de acuzaţiile de a fi cheltuit 2,3 milioane de euro pe un produs aruncat la coş, iar pe de altă parte, ar evita falimentul Institutului Cantacuzino, deja dator faţă de MS încă din 2012.
   La 6 februarie, ministrul Nicolăescu a sesizat şi Curtea de Conturi în legătură cu modul în care au fost cheltuiţi banii publici şi a cerut Institutului Cantacuzino şi experţilor OMS „efectuarea unor analize complexe asupra procesului de producţie, pentru identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului şi, ulterior, OMS să stabilească măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în anul 2014 fără niciun fel de risc“. Aici trebuie amintit că, în mai 2013, Institutul Cantacuzino a devenit, prin HG nr. 320, serviciu de interes economic general şi a primit zece milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului (fără vreo destinaţie punctuală). Mai mult, din 2006, printr-un program al Băncii Mondiale, s-au demarat lucrările pentru înfiinţarea unei linii de vaccin gripal, pentru care s-au cheltuit aproape zece milioane de euro.
   Tot la 6 februarie, Eugen Nicolăescu a semnat şi un ordin de ministru prin care a demis-o pe directoarea institutului, dr. Aurelia Graţiela Drăghici, aceasta fiind înlocuită cu Radu Iordăchel (nici el străin de problemele de la Cantacuzino). Actualul director fusese demis în iulie 2013, de acelaşi ministru, din cauza unor probleme de management, dar a câştigat în instanţă suspendarea ordinului prin care a fost demis. După ce a fost demisă, dr. Aurelia Drăghici spunea, potrivit HotNews.ro, că MS a făcut presiuni asupra ei pentru a pune vaccinul pe piaţă, deşi nu fusese autorizat de ANMDM.
   Ministrul Sănătăţii ne-a asigurat că avem suficient vaccin gripal, chiar dacă este din import şi mult mai scump decât cel produs la Cantacuzino. În plus, campania de vaccinare din această iarnă a fost declarată închisă. Vremea ţine cu noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe