Newsflash
Știri

Varianta britanică de coronavirus circulă în jumătate din județele țării

de Dorina Novac - feb. 23 2021
Varianta britanică de coronavirus circulă în jumătate din județele țării

Varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, informează INSP.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat o analiză epidemiologică a primelor 136 de cazuri de COVID-19 din România confirmate cu noi variante ale SARS-CoV-2. 

varianta britanica
Sursă imagine: Pixabay

Potrivit analizei INSP, până pe 21 februarie au fost finalizate 499 de secvențieri, fiind confirmate 136 de cazuri de infectare cu varianta de coronavirus descoperită în Marea Britanie. Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 27,3%.

numar cazuri laboratoare

Rezultatele secvențierilor menționate au fost comunicate de patru laboratoare: - INCDMM Cantacuzino, INBI Balș, MedLife, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV).

Până în present nu au fost descoperite cazuri de infectare cu variantele descoperite în Brazilia sau Africa de Sud.

Cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din următoarele județe: Argeș (2), mun. București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

harta judete

„Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, precizează INSP.

Distribuția pe grupe de vârstă

Potrivit datelor, cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 de ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani.

grupa de varsta

De asemenea, au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

Referitor la distribuția pe grupe de vârstă și sexe (…), se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin la 25-34 de ani.

„Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 55-64 de ani, respectiv la femeile din grupa de vârstă 25-34 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic”, se arată în analiză.

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a mun. București (DSP) nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57% ).

Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (4%).

Patruzeci și nouă de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

„Pentru 2 cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere). De la 2 cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei”, se mai arată în analiza prezentată de INSP.

Sursa citată subliniază că proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate.

Concluziile INSP privind răspândirea în România a noii variante 

  • Varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat.
  • Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe