Newsflash
Știri

Vena lui Marshall, instrument util împotriva fibrilaţiei atriale

de Dr. Mădălina Badea - apr. 10 2020
Vena lui Marshall, instrument util împotriva fibrilaţiei atriale

Infuzia cu etanol la nivelul venei lui Marshall în timpul ablaţiei pe cateter a fibrilaţiei atriale persistente crește șansele de menţinere a ritmului sinusal.

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm, aceasta afectând semnificativ calitatea vieţii unor persoane, în ciuda tratamentului medicamentos. Specialiștii au considerat că dezvoltarea tehnicii de ablaţie pe cateter va revoluţiona tratamentul acestei aritmii, însă rezultatele obţinute indică efecte suboptimale, cu reapariţia acesteia și necesitatea de a repeta procedura frecvent.

În acest an, Congresul Mondial și Congresul American de Cardiologie au fost susţinute în premieră exclusiv în mediul virtual, demonstrând că cercetarea știinţifică va continua să se desfășoare la cele mai înalte niveluri, în ciuda perioadei dificile în care ne aflăm. Printre lucrările prezentate se numără și studiul efectuat de cercetătorii americani privind utilitatea infuziei cu alcool la nivelul venei lui Marshall (vena oblică a atriului stâng), în cadrul intervenţiei de ablaţie pe cateter a fibrilaţiei atriale.

Menţinerea ritmului sinusal

Acest studiu a inclus 343 de subiecţi care prezentau fibrilaţie atrială persistentă simptomatică, refractară la cel puţin un tip de medicaţie antiaritmică. Ei au fost randomizaţi către efectuarea intervenţiei de ablaţie pe cateter a aritmiei, cu sau fără infuzarea de alcool la nivelul venei lui Marshall.

Grupul care a efectuat această procedură suplimentară a fost mai mare cu 15% decât cel de control, întrucât s-a anticipat că va exista o rată de eșec a procedurii.

Obiectivul primar al studiului a fost menţinerea ritmului sinusal pentru o perioadă de minimum 30 de secunde la trei luni de la procedură, în absenţa reintervenţiilor și a medicaţiei antiaritmice. Acesta a fost obţinut la aproape jumătate dintre subiecţii la care s-a efectuat infuzia cu alcool la nivelul venei lui Marshall, cu o diferenţă semnificativă statistic faţă de grupul de control (49,2% versus 38%).

Îmbunătăţirea calităţii vieţii

Un alt aspect important privește povara cauzată de prezenţa acestei aritmii. Studiul actual a arătat că majoritatea subiecţilor (78,3%) care au efectuat infuzia cu alcool la nivelul venei lui Marshall nu au resimţit o scădere a calităţii vieţii la șase, respectiv douăsprezece luni de la intervenţie, existând o diferenţă importantă faţă de grupul de control (67,9%).

Cea mai frecventă reacţie adversă asociată acestei proceduri a fost supraîncărcarea volemică, cu necesar de tratament diuretic, fără să fie raportate complicaţii acute periprocedurale.

În concluzie, infuzia cu alcool la nivelul venei lui Marshall poate reprezenta o opţiune utilă pentru îmbunătăţirea rezultatelor ablaţiei pe cateter a fibrilaţiei atriale, luând în considerare circuitele proaritmogene în care este implicată această venă, prin localizarea sa și inervaţie, asupra lor acţionând infuzia de alcool.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe