Newsflash
Știri

Victor Costache nu știa că nu va fi testată toată populația Bucureștiului pentru coronavirus

Victor Costache nu știa că nu va fi testată toată populația Bucureștiului pentru coronavirus

Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, a vorbit astăzi despre proiectul pe care l-a anunțat recent, unul de testare în masă a populației din București, care s-a dovedit ulterior a fi un proiect-pilot, de testare a unui eșantion reprezentativ pentru populația Capitalei pentru virusul SARS-CoV-2.

victor costache

Întrebat de jurnaliști despre comunicările diferite privind proiectul de testare în masă a populației Capitalei, Victor Costache a oferit câteva detalii. El a povestit că ține minte că proiectul a fost prezentat în cadrul unui interviu la un post TV, unde a prezentat contra-cronometru foarte multe măsuri și dispoziții care erau prevăzute pentru perioada următoare.

Citește și: Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: 10.000 de bucureșteni vor fi testați pentru noul coronavirus

„Vorbeam de strategia de succes a Coreei de Sud, care a fost integrată în strategia noastră de a testa mai multe persoane, iar cu câteva ore înainte mă întâlnisem cu profesorul Streinu-Cercel și validasem un proiect de a testa un eșantion foarte mare, reprezentativ pentru toată populația Bucureștiului”, a spus Victor Costache într-un interviu, la Digi24.

Fostul ministru a amintit și despre detaliile pe care le-a știut și despre cele pe care nu le-a știut la momentul la care a anunțat acel proiect de testare în masă: „Este ca la un sondaj de opinie care se face, de exemplu, în domeniul politic. Se ia un eșantion care reprezintă întreaga populație a României. Astfel, în proiectul domnului profesor, pe care îl susțin continuare - și domnul profesor (Streinu-Cercel – n.r.) are o reputație și o expertiză care nu pot fi puse la îndoială - se ia un număr de 10.000 de persoane, un număr foarte mare, reprezentativ pentru întreaga populație a Bucureștiului, care vor fi testate”.

Citește și: Ludovic Orban spune de ce a demisionat Victor Costache, fostul ministru al Sănătății

Întrebat dacă a știut toate aceste detalii ale proiectului de testare în masă și dacă i-au fost ele prezentate de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel până la momentul interviului, Victor Costache a declarat la postul TV citat:

„Evident, mie mi-a prezentat atunci... Era o zi foarte aglomerată, mi-a prezentat proiectul pe scurt și încă se mai lucrează la proiect, sunt foarte multe detalii care nu se știu. În faza în care îl știm acum, proiectul constă în acești 10.000 de bucureșteni care sunt reprezentativi pentru toată populația Bucureștiului și care vor fi testați. În acel moment nu știam (că nu e vorba de toată populația Capitalei – n.r.). Validasem proiectul ca un proiect foarte bun de creștere a capacității de testare, nu știam cât de mare este eșantionul reprezentativ. Știam că este un eșantion reprezentativ foarte-foarte mare și este, într-adevăr. Dar sunt convins că poate fi realizat. Noi am reușit să creștem foarte mult capacitatea de testare în România”.

De asemenea, Victor Costache a subliniat că va rămâne în prima linie, alături de echipa ministerului, în București, atât cât va fi nevoie.

Întrebat de jurnalist dacă decizia de a demisiona i-a aparținut sau dacă a fost împins să demisioneze de către premier sau de președinte, medicul a spus:

Miniștrii demisionează într-un anumit fel, nu are rost să intrăm în detalii, este prea puțin important cum a fost, este foarte important, din contră, să ne concentrăm asupra crizei COVID-19, asupra acestui flagel și trebuie luate măsuri bune în fiecare zi.

„Planul alb”

Victor Costache a subliniat că această boală COVID-19 este una simplă, dar brutală, în opinia sa, „care te macină, consumând în primul rând resursele logistice ale unei țări:

„De aceea am elaborat acest plan alb în trei faze, de pregătire a spitalelor la COVID-19, care a fost elaborat în contextul unei penurii generale de medicamente și materiale sanitare și, în special, de echipamente de protecție. Dacă ne uităm la fazele acestui plan alb, constat în primul rând dispoziția spitalelor din România în mai multe faze. În faza 1 am aliniat toate spitalele și secțiile de boli infecțioase, astfel însumăm un total de 2.200 de paturi și un număr de 120 de paturi de terapie intensivă. S-a construit o bază de date cu toate spitalele din România aliniate pe aceste trei faze: faza 1, faza 2 și faza 3. Până acum, am primit și am internat pacienți cu COVID-19 în aceste spitale de fază 1”.

În opinia fostului ministru al Sănătății, această boală poate fi învinsă dacă se respectă planul prestabilit și măsurile de protecție. Totodată, el a spus că peste 90% dintre pacienții cu COVID-19 au fost internați în aceste spitale de fază 1 și nimeni nu s-a îmbolnăvit din personalul medical (n.r. din aceste spitale).

Ce se întâmplă, însă, când aceste spitale sunt depășite? Fostul ministru a explicat că există o fază a doua, în care au fost puse spitalele de pneumologie, boli respiratorii, deoarece virusul are un tropism respirator și pentru că majoritatea complicațiilor sunt de tip respirator. La această etapă, spune Victor Costache, au fost adăugate încă 34 de spitale care au fost identificate pe tot teritoriul României și care au fost golite de pacienți. În acestea vor fi internați, spune el, pacienți cu COVID-19.

„Principiul de bază al acestui plan este de a nu amesteca pacienți cu COVID-19 cu pacienți non-COVID-19 și a nu repeta greșelile celorlalte țări din Europa”, a subliniat fostul ministru.

Victor Costache a declarat acum câteva zile că doreşte implementarea unui program de testare „inovativ” de tipul celui din Coreea de Sud, în care să fie testaţi pentru depistarea infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 toţi cetăţenii din Capitală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe