Newsflash
Știri

Viitorul industriei de sănătate, între nanomedicină și printare 3D

de L. Budin - aug. 9 2021
Viitorul industriei de sănătate, între nanomedicină și printare 3D

Digitalizarea va genera noi zone de activitate: în România, se vor crea până la un milion de noi locuri de muncă, iar industria de sănătate va beneficia din plin de avansul tehnologic, arată un expert în soluții software.

În domeniul sănătății, criza de resurse umane ar putea fi contracarată prin dezvoltarea de procese RPA (automatizarea robotizată a proceselor) și prin alte tipuri de soluții digitale, se arată într-un comunicat. Astfel, muncile repetitive vor fi lăsate în seama roboților, eliberând personalul uman pentru alte roluri mai importante.

robotica-medical2

Schimbări preconizate

În sănătate, necesarul de personal medical este deficitar.

În urmatorii ani, datorită creșterii numărului de instituții medicale și a creșterii numărului de tratamente (sau tipuri de tratamente), acest deficit se va majora. Spre exemplu, asistența la îmbătrânire este în creștere, prevenția și calitatea vieții (screening și monitorizarea post-tratament) sunt în creștere și ele. Probabil că zona care va cunoaște o diminuare a necesarului de personal este cea de interfațare primară cu pacientul - spre exemplu recepție, call center” afirmă Bogdan Dumitrescu, CEO HTSS – companie românească specializată în furnizarea de soluții software.

Rolul inteligenței artificiale

Potrivit lui Bogdan Dumitrescu, inteligența artificială este cu siguranță una dintre cele mai importante achizitii  în medicina actuală, scurtând timpul de cercetare și documentare în cazurile clinice.

Realitatea virtuală (...) va deveni o componentă sine qua non în diagnosticul de certitudine și în comisiile interdisciplinare internaționale, facilitând astfel pacienților accesul la servicii medicale de calitate maximă, indiferent de locație. Pe lângă acestea, soluțiile de tip IoT (concept ce presupune folosirea internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, n. red.) și RPA au început să câștige teren în actul medical, permițând medicilor monitorizarea în timp real a unor parametri biologici ai pacientului, fără prezența fizică a acestuia in cabinetul medical, precum și automatizarea unor procese repetitive și consumatoare de timp în ceea ce privește partea administrativă a actului medical”, adaugă Bogdan Dumitrescu.

Noi direcții de dezvoltare

Noile tehnologii pot îndeplini două obiective complementare: pe de-o parte, să asiste medicii tineri și să preia din riscul de diagnostic, expunând algoritmi ce atenționează și standardizează procedurile și fluxurile din instituțiile medicale, pe de altă parte, să elimine timpul pierdut de medic cu partea birocratică, ajutându-l să se concentreze pe actul medical.

Direcția noastră de dezvoltare în zona healthcare vizează soluții ce vor crește cât mai mult calitatea actului medical și integrarea majorității entităților din piață (...), astfel încât informațiile medicale să fie disponibile imediat și în timp real medicilor care au nevoie de ele (...) Ne dorim de asemenea să generăm inovație în zona de inteligență artificială, pentru automatizarea proceselor care implică operații manuale repetitive, dar și pentru creșterea productivității în distribuția produselor farmaceutice pe întregul flux de la producător către pacient”, arată directorul executiv HTSS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe