Newsflash
Știri

Virusul West Nile: Persoanele cu imunitate scăzută pot avea o evoluție fulminantă a bolii

de Dorina Novac - sept. 21 2022
Virusul West Nile: Persoanele cu imunitate scăzută pot avea o evoluție fulminantă a bolii

Eduard Florescu, medic rezident boli infecțioase, spune că 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă manifestări serioase, cu morbiditate și mortalitate crescută la cele de peste 50 ani.

west nile

„Este o cauză frecventă de boală febrilă, fără afectarea sistemului nervos central. Ocazional, determină meningita aseptică și encefalita severă, în special în rândul vârstnicilor. Majoritatea pacienților au infecții care nu prezintă simptome evidente, ci doar ceea ce se numește în literatura de specialitate febra West Nile”, precizează dr. Eduard Florescu, medic rezident boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Simptomele de infecție ușoară durează între 3 și 6 zile și includ febra, greață, vărsături, oboseala, dureri de cap, dureri de spate, articulare, dureri la înghițire, erupție cutanată, dureri oculare.

Citește și: Peste 20 de persoane infectate cu virusul West Nile

„Semnele mai severe de boală includ slăbiciune musculară, paralizie flască, fotofobie, convulsii, modificări ale funcțiilor cerebrale, cum ar fi confuzia, amnezia, dezorientare, probleme respiratorii și o erupție pe corp, maculo-papuloasa la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor, picioarelor. Encefalita și sechelele neurologice sunt mai frecvente în rândul persoanelor vârstnice, diabetice, cu hipertensiune arterială și cu afectare a sistemului nervos central”, a adăugat medicul.

Pe lângă sechelele mai severe motorii și cognitive, altele mai ușoare includ tremor, anomalii minore ale capacității motorii și pierderea funcțiilor de execuție. Transmiterea de la femeile însărcinate la făt este posibilă.

Diagnosticul este serologic și consta în detectarea anticorpilor de tip Imunoglobulina M (IgM). Scanările de tipul RMN arată modificări cerebrale la o treime dintre pacienții infectați.

Dr. Eduard Florescu a a subliniat că tratamentul este, în general, simptomatic cu antitermice, antivomitive, calmante, la formele ușoare de boală, iar cele mai grave necesită medicație adaptată în funcție de pacient.

„La bolnavii cu sechele neurologice este necesară recuperarea post infecție, de lungă durată, cu fizioterapie, terapie de vorbire, reabilitare cognitivă cu ajutorul unui neuropsiholog.Prognosticul este unul bun pentru persoanele tinere, făra comorbidități asociate, dar persoanele cu imunitate scăzuta pot avea o evoluție fulminantă a bolii, ce poate duce la deces sau pot dobândi o infecție persistentă a sistemului nervos central”, a menționat medicul din Timișoara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe