Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Vor pleca mai uşor

Viața Medicală
Alexandra NISTOROIU joi, 16 aprilie 2015
Medicii angajaţi pe post nu sunt obligaţi să înapoieze salariile primite în timpul rezidenţiatului, dacă pleacă din spital înainte de expirarea perioadei minime contractuale. Aceasta este decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, intrată în vigoare de la 6 aprilie, data publicării în Monitorul Oficial. Judecătorii au motivat decizia spunând că drepturile salariale ale rezidenţilor nu pot fi considerate cheltuieli de personal.
Problema a apărut în contextul în care OG nr. 18/2009 stipulează ca, în cazul rezidenţiatului pe post, medicii care promovează concursul să încheie un contract individual de muncă cu spitalul, care să prevadă şi obligaţia de a lucra în acea unitate medicală un număr de ani egal cu durata pregătirii în rezidenţiat. Cei care nu respectau această prevedere erau obligaţi să restituie cheltuielile de pregătire profesională din perioada rezidenţiatului, precum şi prima de instalare. Analizând textul legislativ, judecătorii ÎCCJ au concluzionat că salariile rezidenţilor reprezintă contraprestaţia pentru munca desfăşurată în folosul spitalului şi nu pot fi încadrate la cheltuielile de pregătire profesională a rezidenţilor. Prin urmare, nu le pot fi cerute înapoi medicilor care părăsesc spitalul înainte de perioada stipulată în contract.
„Mă bucur, eu sunt medic, ştiu cât le este de greu [medicilor tineri] şi, din acest punct de vedere, salut această decizie. Pentru că în primul rând [situaţia de până acum] afecta foarte mult medicii care se mutau dintr-un spital în altul în România. Dar ei tot în sistem rămâneau, aşa că nu era justificat. Nu poţi să le blochezi financiar o evoluţie profesională“, a comentat decizia ÎCCJ prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Decizia va afecta cel mai probabil spitalele din oraşe mici, care se confruntă deja cu carenţe la nivel de personal. Totuşi, „deşi era neplăcut pentru medici să fie obligaţi să asigure această taxă, ea n-a putut constitui o frână pentru mobilitatea lor. Nu cred că acum se va agrava situaţia. Iar soluţia nu va veni din metode punitive, ci din motivarea personalului“, mai crede Dorel Săndesc.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.