Newsflash
Știri

Vrancea: s-a lansat campania de screening pentru hepatita B şi C

de L. Budin - ian. 27 2023
Vrancea: s-a lansat campania de screening pentru hepatita B şi C

Până acum au beneficiat de servicii de screening 120.000 de cetăţeni, din care 3% au fost depistați pozitiv pentru virusul B sau C.

Campania de informare, educare şi conştientizare LIVE(RO)2 - EST, care îşi propune prevenirea, depistarea şi tratarea pacienţilor depistaţi cu virusul hepatitei B şi C în localităţile din judeţul Vrancea, a fost lansată la Focşani, informează Agerpres

screening-hepatita-vn
Sursă foto: Facebook Livero - 2 EST

 

Prin acest proiect ne propunem (...) să depistăm toţi cetăţenii infectaţi cu virus B şi C din această parte a României, ne propunem să-i stadializăm şi să-i tratăm. Aceste lucruri înseamnă că România nu va mai fi pe locul întâi prin mortalitatea bolii hepatice cronice, datorate în mare parte hepatitei virale B şi C, că România nu va mai fi pe primul loc la populaţia infectată cu virus B şi C. Înseamnă că pacienţii nu vor mai deceda între 40 şi 60 de ani, sau, mai frecvent, în decada a şasea, între 50 şi 60 de ani, că vom avea populaţie activă într-o mai mare măsură, că nu vom mai avea spitalele, în special secţiile de Gastroenterologie, pline de boli hepatice terminale, nu vom mai avea lista pentru transplant hepatic depăşită mult de posibilităţi”, a declarat managerul proiectului LIVE(RO)2 - EST, Anca Trifan, profesor universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi.

Ea a subliniat importanţa acestui proiect şi prin faptul că aceste afecţiuni sunt silenţioase.

Acest proiect poate face o schimbare în viaţa pacienţilor care habar nu au că sunt infectaţi cu virusul hepatitei B sau C. Aceste afecţiuni sunt, ca multe alte afecţiuni cronice, silenţioase, nu dau niciun fel de simptom până când este aproape prea târziu. Deci pentru pacientul respectiv înseamnă viaţă, pentru familia pacientului respectiv înseamnă viaţă (...). Pentru societate înseamnă enorm, atât prin faptul că nu va cheltui cu bolnavi în stadii terminale, dar va avea şi forţă de muncă activă”, a subliniat Anca Trifan.

În evidenţele Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” din Focşani se află la acest moment peste 200 de astfel de pacienţi, dintre care circa 150 sunt infectaţi cu virusul B şi alţi 50 infectaţi cu virusul C, aflaţi în tratament în diverse centre universitare din ţară.

Din păcate, ne confruntăm pe zi ce trece cu tot mai multe cazuri sociale, pacienţi care, cu dificultate, accesează serviciile medicale, pe care, din păcate, îi diagnosticăm cu steatoză hepatică, ca urmare a consumului cronic de etanol. Cu această ocazie, sperăm să avem o contribuţie semnificativă în eradicarea hepatitelor virale în orizontul de timp 2040 – 2050”, a spus directorul medical al SJU Focşani, Mihai Dumitrescu.

Obiectivul proiectului constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice, secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B/D şi C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est, respectiv din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

Organizatorii au invitat cât mai mulţi medici de familie din Vrancea să se alăture programului de screening, astfel încât cât mai multe persoane să poată beneficia de campanie. Circa 70% din grupul ţintă al proiectului este din zonele defavorizate.

Până în prezent, la nivel naţional, în cadrul proiectului au beneficiat de servicii de screening aproape 120.000 de cetăţeni, iar aproximativ 3% din populaţie a rezultat pozitivă la virusul B sau C. Peste 1.000 de pacienţi au fost deja stadializaţi şi trataţi.

Campania de informare, educare şi conştientizare LIVE(RO)2 - EST este organizată de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, alături de Asociaţia Română Anti-Sida şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi.

Institutul Inimii din Târgu Mureş va avea un sediu nou

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe