Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vorbeşte despre cele mai importante aspecte ale reformei sanitare care i-ar putea afecta pe medici: modalitatea de apreciere a performanţei profesionale, construirea spitalelor regionale şi introducerea unor noi programe de sănătate.

"> „Vreau să schimb sistemul care funcţionează bine pentru cei care fură“ - Viața Medicală
Știri

„Vreau să schimb sistemul care funcţionează bine pentru cei care fură“

de Vlad MIXICH, Dr. Aurel F. MARIN - mai 22 2013
„Vreau să schimb sistemul care funcţionează bine pentru cei care fură“

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vorbeşte despre cele mai importante aspecte ale reformei sanitare care i-ar putea afecta pe medici: modalitatea de apreciere a performanţei profesionale, construirea spitalelor regionale şi introducerea unor noi programe de sănătate.

În actualul Guvern, ministrul sănătăţii este probabil unul dintre cei mai expuşi public şi cu cea mai complicată agendă. Eugen Nicolăescu a repetat de mai multe ori, de când a preluat cel de-al doilea său mandat la Ministerul Sănătăţii, că anul 2013 este unul al schimbărilor profunde în sistemul sanitar. A lansat mai multe teme, care au provocat numeroase dezbateri încinse. La cinci luni de la revenirea sa în fruntea Ministerului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a venit în redacţia „Vieţii medicale“ pentru o actualizare a acelor subiecte importante pentru medici: salarizarea în funcţie de performanţă, construcţia unor spitale regionale noi sau noul rezidenţiat.

 

Cine va judeca performanţa medicilor

Viaţa medicală: Una dintre cele mai recente propuneri ale Ministerului Sănătăţii este salarizarea medicilor în funcţie de performanţă. Sună foarte bine în teorie. Dar nu suntem noi primii care încercăm un astfel de sistem şi vă cităm concluzia unui studiu, publicat în New England Journal of Medicine, care evaluează un program-pilot similar derulat la New York: „Plata medicilor în funcţie de performanţă este un experiment social care are o valoare adăugată modestă“. În România, cum vor putea fi stabiliţi aceşti indicatori de performanţă în condiţiile în care de multe ori lipsesc traseele de îngrijire, lipsesc protocoale?
Eugen Nicolăescu: Haideţi, înainte de orice, să nu intrăm în detalii pentru că proiectul nu poate fi încă discutat public. El este în faza de laborator.
Viaţa medicală: Cine lucrează în acest laborator?
Eugen Nicolăescu: O echipă formată din medici de la Colegiul Medicilor Bucureşti. L-am rugat pe domnul profesor Lascăr să mă ajute cu astfel de specialişti şi s-au implicat şi oameni de la salarizare din Ministerul Sănătăţii, funcţionari publici care au ceva cunoştinţe despre sistemul de salarizare. Din păcate, mulţi dintre ei sunt specialişti în salarizare bugetară, iar noi gândim cu totul altceva. Avem un draft în acest moment pe care l-am înaintat Colegiului Medicilor, domnului profesor Astărăstoae. Dânsul ne-a spus că, undeva în jur de 5–10 iunie, ne va da un răspuns: că acceptă proiectul aşa cum e, că face modificări sau că face observaţii. O altă comisie comună dintre Ministerul Sănătăţii – Colegiul Medicilor Bucureşti încearcă să găsească criteriile măsurabile, căci degeaba faci criterii dacă ele nu-ţi oferă rezultate obiective.
Viaţa medicală: Şi când vom vedea şi noi, poporul, aceste criterii?
Eugen Nicolăescu: Eu sper că la sfârşitul lui iunie le putem avea toţi. Şi atunci vom vedea: va fi bine, va fi rău, mi-e greu să vă spun astăzi.
Viaţa medicală: Deci criteriile vor fi stabilite de specialişti, dumneavoastră nu le cunoaşteţi?
Eugen Nicolăescu: Eu va trebui să văd dacă acele criterii produc efectele pe care noi le aşteptăm. Adică să plăteşti un medic pentru că a muncit, a produs valoare adăugată şi a făcut lucrurile la un anumit standard de calitate.
Viaţa medicală: Şi cine va judeca asta?
Eugen Nicolăescu: Asta vor judeca tot medicii, evident, împreună cu conducerea acelui spital.
Viaţa medicală: Deci şefii de secţie…
Eugen Nicolăescu: Probabil vom merge pe un colectiv puţin mai larg şi cu competenţe cât mai multe, astfel încât munca acelui om, acelui medic să poate fi apreciată cât mai corect.

Un milion de euro pentru Institutul Cantacuzino

Viaţa medicală: În momentul de faţă există îngrijorări mari legate de apariţia unor posibile epidemii. Virusul gripal A/H7N9 din China, o nouă infecţie cu coronavirus în Europa. Cum este pregătită România să facă faţă unei epidemii? Chiar ieri, în Monitorul Oficial, a fost publicată o Ordonanţă de Urgenţă privind Institutul Cantacuzino.
Eugen Nicolăescu: După cum ştiţi, de câţiva ani Institutul Cantacuzino e la pământ. Unii au avut interesul, şi o spun cu mare regret, să distrugă această unitate pe care eu o consider strategică pentru România. 
Viaţa medicală: Au distrus-o până la urmă?
Eugen Nicolăescu: Aproape că au reuşit. Majoritatea licenţelor de producţie pe care le-a avut Institutul Cantacuzino au încetat să mai fie valabile pentru că, la vremea respectivă, conducerea Institutului a anunţat Agenţia Naţională a Medicamentului că renunţă la ele. A reîncepe să produci acele tipuri de vaccinuri înseamnă să reiei tot procesul de acreditare. Care, dacă e să respecţi toate etapele, poate să dureze între unu şi patru ani pentru fiecare tip de produs în parte. Deocamdată, noi am reuşit să reaşezăm fluxul de producţie pentru vaccinul gripal. Am reuşit să punem toate utilajele pe flux, am reuşit să le calibrăm, acum am chemat specialişti olandezi să verifice modul în care ele sunt calibrate. Am schimbat consiliul de administraţie la Cantacuzino, l-am pus coordonator pe secretarul general al Ministerului. Cel mai înalt funcţionar public din Minister se ocupă de asta cu prioritate. După Ordonanţa despre care vorbeaţi, probabil săptămâna viitoare, vom ieşi cu o ordonanţă prin care vom aproba un plan strategic şi vom putea oferi nişte bani Institutului Cantacuzino, fără ca aceştia să fie ajutor de stat, şi Institutul să-şi poată cumpăra ce are nevoie pentru reluarea producţiei. În luna octombrie putem spera să avem vaccinul gripal gata.
Viaţa medicală: De câţi bani este vorba?
Eugen Nicolăescu: De circa 1 milion de euro. Nu sunt bani mulţi pentru România. Dar pentru Ministerul Sănătăţii sunt bani mulţi, la sărăcia în care se scaldă. Am mai con­sta­tat că mai este nevoie de vreo 200.000 de euro pentru inves­tiţii, pentru vreo două-trei utilaje pe care să le ataşeze la linia care există deja şi atunci să intre în fabricaţie şi cu aceste două tipuri. Eu sper să dau banii ăştia la începutul lunii iulie, imediat după rectificarea bugetară, sau la sfârşit de iulie.

Cu ce bani vor fi construite spitalele regionale

Viaţa medicală: Avem o întrebare punctuală legată de acele studii de fezabilitate pentru construirea unor spitale noi, întocmite în perioada 2007–2008 sub mandatul dumneavoastră precedent. Într-un comunicat recent, Ministerul Sănătăţii afirma că aceste studii vor fi folosite pentru finalizarea construcţiei spitalelor, finanţate inclusiv din fonduri europene. În ce stadiu este această negociere la Comisia Europeană pentru finanţarea construcţiei de spitale din fonduri europene?
Eugen Nicolăescu: Am avut vreo 10 întâlniri la nivel tehnic la Comisia Europeană. Nivelul tehnic din partea Ministerului este compus din Raed Arafat şi consilierul Victor Mora, care au fost la Bruxelles la Direcţia Politică Regională şi la Directoratul pentru Sănătate. De la „nu se poate, nu ne interesează, voi vreţi să vă faceţi infrastructura sanitară pe bani europeni“ s-a ajuns acum la „s-ar putea să aveţi dreptate“. Sigur, n-au înţeles un lucru esenţial: că noi nu vrem să facem suplimentare de infrastructură sanitară. Noi vrem fie să înlocuim ce avem deja, fie să facem ce nu avem deloc. Avem două spitale de urgenţă judeţene la Iaşi şi la Cluj. Ele funcţionează în clădiri de 100 de ani, în multipavilioane. Există şi spitale constituite din câte patruzeci de clădiri. Cum să faci transfer interclinic? Că îţi moare pacientul până îl duci dintr-o parte în alta. Şi când au înţeles asta, s-a spus hai să discutăm. Drept care, la nivelul guvernului s-a luat decizia ca toate discuţiile cu Comisia Europeană pe fonduri europene să se poarte printr-un singur minister, al Fondurilor Europene. Noi i-am transmis domnului ministru Eugen Teodorovici absolut toate solicitările noastre, care se ridică, o să vă sperie puţin, la vreo 7 miliarde de euro. Vă daţi seama că nu poate să dea România, numai sănătăţii, 7 miliarde de euro. Dar dacă luăm, probabil, 2 miliarde de euro, putem să facem bec cele cinci spitale regionale de urgenţă şi să le punem la cel mai înalt nivel. Putem să reabilităm vreo 10 spitale judeţene de urgenţă şi putem să asigurăm cu echipament la cel mai înalt nivel alte spitale.
Viaţa medicală: Şi dacă această negociere nu e pozitivă, care este alternativa?
Eugen Nicolăescu: O altă alternativă este parteneriatul public–privat. Sunt destul de multe firme interesate, doar că ele ne mai cer nişte condiţii suplimentare. Nu pot să vi le spun astăzi pentru că suntem în faza de negocieri. Ne cer nişte condiţii suplimentare care includ chiar modificări legislative. Dacă nu vom reuşi să accesăm fonduri europene, probabil va trebui să găsim această variantă ca fiind acceptabilă.

Despre discrepanţele din PNESSP

Viaţa medicală: Aţi anunţat de curând rezultatele Programului Naţional pentru Evaluarea Stării de Sănătate a Populaţiei (PNESSP). Datele pe care le-aţi anunţat în 10 mai 2013 sunt oarecum în contradicţie cu alte date pe care tot dumneavoastră le-aţi anunţat în 2008.
Eugen Nicolăescu: Acelea erau date intermediare, nu rezultate finale.
Viaţa medicală: În acel comunicat de presă din 2008, la un an de desfăşurare a programului, vorbeaţi despre 11.104.000 de cetăţeni care au participat la pnesSP. Între timp numărul lor a scăzut.
Eugen Nicolăescu: A scăzut pentru că noi am luat numai datele validate. Atunci erau date intermediare, care nu se validau la vremea respectivă, ci numai la sfârşitul programului. Când programul s-a terminat, am luat numai ce s-a validat. Am scos datele care erau de două ori raportate, pentru că unii medici au raportat de două ori. Nu au luat banii de două ori pentru că nu aveau cum, banii se luau pe talon. Dar ei, când introduceau în calculator, puteau să greşească. Şi atunci noi am făcut din nou toată verificarea şi validarea aici a dus.
Viaţa medicală: O altă întrebare este legată de cei 14% – numărul este foarte mare – de persoane neasigurate. Cine sunt aceste persoane? Daţi şi o structură a populaţiei: spuneţi că 39% sunt pensionari asiguraţi, 38% sunt salariaţi asiguraţi, apoi avem casnice, majoritatea asigurate, care ies din discuţie, apoi elevi, studenţii 3% sunt asiguraţi, agricultori, liber profesionişti, şomeri. Practic, nu prea iese socoteala.
Eugen Nicolăescu: Dumneavoastră trebuie să ştiţi că această statistică este rezultatul unor date introduse în calculator. Pe bifarea datelor dintre ce am cules în Program şi asiguraţii înregistraţi la Casă pe CNP-uri, aşa au ieşit. Ce nu recunoaşte CNAS-ul din punctul de vedere al asiguratului, automat l-am scos şi l-am dus la neasiguraţi. Dacă nu figurează la CNAS ca asigurat, pentru mine asiguratul mi-l dă Casa. Dacă el e validat în Casă, atunci e în regulă.
Viaţa medicală: Aţi anunţat şi că 20% din cei care s-au prezentat au fost diagnosticaţi chiar cu boli în Program. Aceştia au intrat într-o evidenţă a medicilor de familie? Pentru că datele de la sfârşitul anului 2008 arată o creştere faţă de 2007 cu 20%, ceea ce înseamnă două milioane de oameni.
Eugen Nicolăescu: Faceţi o confuzie de abordare şi datoria mea este să vă clarific. Aceşti 20% i-am găsit pe CNP-uri internaţi în spitale în 2011 şi erau raportaţi în 2008 ca fiind bolnavi. Dacă s-ar fi făcut ceva în 2009, 2010 până în 2011 – să li se trateze bolile – nu s-ar mai fi internat în 2011. Noi vorbim aici de internări evitabile şi, pentru că Programul nu a fost dus până la capăt în 2009 (când datele trebuiau să fie centralizate), atunci aceşti oameni au ajuns în această situaţie.
Viaţa medicală: Practic, diagnosticul a ajuns la medicul de familie chiar dacă n-a fost pus de medicul de familie.
Eugen Nicolăescu: Medicul de familie făcea atunci toată abordarea în program, n-o făcea separat în programul lui personal de cabinet. Medicul de familie nu a avut voie să intre în lista aceea pentru că listele acelea au fost închise, în clipa în care s-a terminat Programul. Au fost chei de verificare, pentru că şi nouă ne-a fost teamă dacă folosesc datele altfel. După ce ni s-au raportat, noi le-am pus într-o bază de date cu foarte multe parole, astfel încât să avem garanţia că nimeni nu se duce la acele date. Ei ar fi trebuit, dacă le-ar fi depistat, să-l aducă şi în fişa personală curentă. Nu ştiu câţi au făcut asta! E o temă de discuţie.

O lege separată pentru prevenţie

Viaţa medicală: Aţi acuzat conducerea ulterioară a Minis­terului Sănătăţii că nu a continuat acest Program şi, vreme de patru ani, rezultatele lui nu au fost stabilite şi, ulte­rior, exploatate. Cine răspunde penal pentru acest blocaj grav?
Eugen Nicolăescu: Nu răspunde nimeni penal pentru că nici legea, nici Hotărârea de Guvern şi niciun ministru nu a avut sancţiuni.
Viaţa medicală: Nu sesizaţi organele de control?
Eugen Nicolăescu: E o chestiune foarte delicată. E foarte greu să dovedeşti la fiecare în parte, la atâtea milioane de oameni, ce s-a întâmplat. Din păcate, banii care s-au alocat ulterior pe Programe Naţionale puteau să fie mai bine alocaţi dacă se utilizau rezultatele acestui program.
Viaţa medicală: Spuneţi că vreţi să continuaţi într-o formă sau alta acest Program. Care sunt măsurile de siguranţă pe care le luaţi ca, după ce nu veţi mai fi ministru, să nu se întâmple acelaşi lucru?
Eugen Nicolăescu: Am spus-o şi o repet: încercăm să facem o lege separată a prevenţiei sau un capitol în actuala lege a sănătăţii pe prevenţie, pe care să o aprobăm în con­di­ţii de lege organică şi pe care să o respecte toţi cei care urmează.
Viaţa medicală: Haideţi să mai lămurim câteva discrepanţe dintre datele comunicate la un an de la derularea Progamului şi acum, în 2013. În 2008 aţi găsit un risc de diabet de 30%, în 2013 de 12%. Riscul de boli cardiovasculare a fost în 2008 de 7%, în 2013 de 40%. Diferenţele sunt foarte mari. Ce s-a schimbat? Algoritmul?
Eugen Nicolăescu: Nu. Pur şi simplu s-a făcut o altă evaluare a modului de raportare, a modului de codificare. În plus, dumneavoastră vorbiţi despre un an în care a participat foarte puţină populaţie. Grosul populaţiei a venit în ultimele 6 luni. De fapt în ultimul an. Atunci s-a recuperat aproape toată lumea, căci în primele 6 luni oamenii n-au ştiut. Îmi amintesc că, şi voi verifica, în primele 6 luni a venit cam 15% din populaţie, iar în ultimele 12 luni a venit diferenţa până la 60%. Adică încă 45%. Vă daţi seama ce influenţe mari sunt aici. Dar pe mine mă interesează faptul că oamenii aceştia au fost la medic. Asta e cel mai important.
Viaţa medicală: Interesant este şi acel raport, pe care s-au bazat datele prezentate de ministrul sănătăţii de atunci, Ion Bazac.
Eugen Nicolăescu: N-am auzit de el şi nici nu l-am văzut. L-am rugat pe domnul secretar de stat Adrian Pană să-i facă o adresă oficială domnului Molnar Geza şi să-i ceară oficial acest raport. Dacă a furat raportul acasă şi dacă nu îl pune la dispoziţie, îl dau în judecată. Dacă nu, să ne spună unde îl găsim. Toţi trebuie să răspundă într-o ţară normală.
Viaţa medicală: În 2008 erau în evidenţă la medicul de familie aproape două milioane de cazuri cu hipertensiune. PNESSP a arătat că avem hipertensiune cât cuprinde, 40% sau 32% risc. De câte astfel de date mai avem nevoie până ce vom începe să luăm măsuri de prevenire a hipertensiunii?

Eugen Nicolăescu: Vedeţi, pot şi eu să vă întreb retoric: pe cine aţi întrebat în 2009 ce a făcut? Dar în 2010 sau în 2011? Nu am văzut să întrebaţi în niciun ziar, că am citit fie­care număr: ce faceţi fraţilor acolo? Sigur, pot să vă răspund.Gândim acum un program exact pentru prevenţia hipertensiunii, o mare problemă pentru România.

„Voi fi mai prudent“

Viaţa medicală: Aţi numit pe lângă ministrul Sănătăţii un Consiliu Onorific cu rol consultativ şi de pregătire a celor mai im­portante decizii din sănătate. Dintre cei 13 membri, 11 sunt din Bucureşti. Să înţelegem că cei din centrele universitare din provincie nu sunt suficient de competenţi?
Eugen Nicolăescu: Nu. Pur şi simplu m-am orientat la unii cu care am mai lucrat şi care mi-au dat sfaturi foarte pertinente în decursul vechiului mandat. Am considerat că e bine să ai alături oameni foarte competenţi, recunoscuţi şi cu care poţi să ai foarte uşor un dialog. Este important să te înţelegi uşor cu omul, nu să stai să-i explici trei zile până când ajungi la o înţelegere. N-avem timp. Din păcate, lucrăm contracronometru.
Viaţa medicală: Cu rezidenţiatul ce planuri aveţi pentru anul acesta? Se tot vorbeşte de schimbarea rezidenţiatului.
Eugen Nicolăescu: Atributul esenţial în acest domeniu îl are domnul Raed Arafat care mi-a promis că în foarte scurt timp va veni cu un proiect de schimbare. Îl aştept.
Viaţa medicală: Până la urmă s-a decis cine va distribui cardul electronic de sănătate?
Eugen Nicolăescu: Încă nu. Distribuitor ar trebuie să fie Casa. Vom avea cu acest card foarte multe date bune. Dar trebuie să mai umblăm la acurateţea informaţiilor. Din păcate, datele transmise şi de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi de unele spitale şi medici nu sunt foarte curate.
Viaţa medicală: Am remarcat pe site-ul Ministerului Sănătăţii o abundenţă de replici la diverse articole din presă şi emisiuni TV. Există o campanie mediatică împotriva dv.?
Eugen Nicolăescu: Da.
Viaţa medicală: De ce?
Eugen Nicolăescu: Le e frică de faptul că vreau să schimb sistemul care funcţionează bine pentru cei care fură. Cei care fură plătesc!
Viaţa medicală: Ştiţi precis cine fură?
Eugen Nicolăescu: Da. Mulţi.
Viaţa medicală: Şi de ce nu-i pedepsiţi?
Eugen Nicolăescu: Încercăm, dar noi trebuie să facem acum proceduri şi legislaţie ca să-i împiedicăm să mai fure. Uneori sunt atât de subtile metodele încât ne-ar trebui câţiva ani ca să ajungem la făptuitor. Iar Ministerul Sănătăţii nu este organ de anchetă. Sigur, eu am mai sesizat diverse organe ale statului, căci aşa e firesc. Dar nu e treaba mea să fac anchetă.
Viaţa medicală: Din ce zonă provin cei care fură?
Eugen Nicolăescu: Nu mă puneţi să... Un cititor al domnului Mixich îmi făcea o recomandare: să fiu mai prudent. Voi fi mai prudent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe