Newsflash
Știri

Workshop: înlocuirea valvei pulmonare prin metode specifice cardiologiei intervenționale

de L. Budin - mai 24 2021
Workshop: înlocuirea valvei pulmonare prin metode specifice cardiologiei intervenționale

Între 24 și 26 mai, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IUBCvT) este gazda unui workshop ce ar putea schimba radical tratamentul și calitatea vieții copiilor cu probleme cardiovasculare.

Workshopul de înlocuire de valvă pulmonară prin metode minim-invazive, specifice cardiologiei intervenționale, a fost inițiat de echipa IUBCvT Târgu Mureș - singurul centru funcțional de chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac din țară -  și realizat în cadrul proiectului AngioNet „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri”, faza a doua, se arată într-un comunicat.

interventie-chirurgicala

În beneficiul copiilor

Scopul evenimentului este de a demonstra competențele profesionale ale echipei în metoda de înlocuire percutană, intervențională, a valvei pulmonare la copii, în vederea adoptării acestei proceduri în România”, se mai arată în comunicat.

Procedura aduce beneficii majore micilor pacienți, de la siguranța sporită și până la reducerea semnificativă a perioadei de spitalizare și recuperare. Permite inclusiv evitarea unei noi intervenții chirurgicale la pacienții care au trecut și vor mai trece prin operații invazive, din cauza patologiilor cardiace pe care le au.

În prezent, pacienții care necesită acest tip de procedură, sunt trimiși în centre din străinătate, însă depunem toate eforturile ca, prin aceste workshop-uri, să creăm cadrul necesar pentru a putea include cât de curând această procedură în oferta terapeutică pentru pacienții sistemului public de sănătate din țara noastră”, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu, Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Adulți și Copii din cadrul IUBCvT Târgu Mureș.

Cercetare și implementare

În urma bunei colaborări dintre partenerii implicați în acest proiect a luat naștere AngioNet Cluster, o asociație de instituții publice și private care lucrează împreună pentru a contribui la creșterea calității serviciilor medicale din sistemul de sănătate.

Cercetările și implementarea proiectului în cadrul IUBCvT Târgu Mureș au fost conduse de dr. Anca Sglimbea și dr. Hadadi Laszlo, medici cardiologi intervenționiști, alături de colegii de la anestezie și terapie intensivă, dr. Sorin Pașcanu, dr. Roxana Toma, dr. Pavel Morar și dr. Carmen Sircuta.

Pentru siguranță și backup, echipa intervențională este secondată de echipa formată din prof. dr. Horațiu Suciu, dr. Marius Matei, dr. Claudiu Chivu, precum și de echipa de cardiologi pediatri din cadrul Clinicii Cardiologie Copii a IUBCvT Târgu Mureș, condusă de doamna conferențiar dr. Amalia Făgărășan, la fel și de echipa de imagistică avansată condusă de dr. Marian Pop.

Susținere germană

În cadrul workshopului, specialiștii de la Târgu Mureș vor fi asistați de o echipă din Germania, de la Deutsches Herzzentrum München: prof. dr. Andreas Eicken, șeful Laboratorului de cateterism cardiac copii și congenitali adulți și colegul său, dr. Daniel Tănase, medic cardiolog intervenționist pediatru.

Cu ajutorul colegilor din Germania, am început cardiologia intervențională pediatrică și de congenitali în Târgu Mureș în urmă cu circa 12 ani. De atunci am inițiat și efectuăm de rutină în laboratorul nostru o serie întreagă de proceduri de cardiologie intervențională: închidere de defect septal atrial și canal arterial persistent, valvuloplastie de valvă pulmonară și aortică, angioplastie/stentare de coarctație de aortă sau septostomie atrială cu balon”, a spus dr. Anca Sglimbea, coordonatoarea workshopului.

Bază de date imagistică

Atât angiograful cât și parte din materialele consumabile necesare derulării workshopului au fost achiziționate de Academia de Științe Medicale în cadrul proiectului AngioNet „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare și crearea de noi infrastructuri”, inițiat de Academia de Științe Medicale din România în cadrul POS CCE 2007-2013 și POC 2014-2021, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Proiectul, în valoare de 112.311.680,38 lei, a constat, într-o primă fază, în dotarea cu angiografe de ultimă generație a 17 centre de cercetare din întreaga țară, printre care și cel de la Târgu Mureș (...) Faza a doua a constat în înființarea de registre de pacienți pe patologii cardiovasculare și oncologice, dublate de o bază de date de imagistică, care au făcut posibilă derularea de activități de cercetare”, a explicat prof. dr. Radu Deac, directorul proiectului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe