Newsflash
Știri

YouTube elimină videoclipurile cu informații false despre vaccinuri

de L. Budin - sept. 30 2021
YouTube elimină videoclipurile cu informații false despre vaccinuri

Noile politici ale platformei privesc nu doar vaccinurile specifice, contra rujeolei sau hepatitei B, ci și declarațiile generale care contrazic opinia autorizată a instituțiilor sanitare.

Falsele povești despre COVID-19 și miturile antivacciniste abundă în cotidian – iar pe rețelele sociale, publicarea știrilor false e ieftină și la îndemâna oricui. În ciuda eforturilor de moderare, algoritmii YouTube, la fel ca cei ai Facebook sau Twitter, continuă să lase să treacă conținuturi toxice, informează Le Figaro

y-tube

Din octombrie 2020, platforma deținută de Google afirmă că a suprimat peste 130.000 de materiale video, pentru „violarea reglementărilor YouTube în materie de vaccinuri COVID-19”. 

Reclamele difuzate în amonte pot fi și ele problematice. În 2020, YouTube a blocat sau tretras peste 99 milioane de reclame, care vehiculau afirmații false legate de remedii anti-COVID.

Acum un an, când vaccinurile anti-COVID erau așteptate ca o soluție-cheie pentru a eradica pandemia, YouTube a decis să interzică materialele video cu conținut în contradicție cu opiniile agreate ale autorităților sanitare sau ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Platforma a suprimat mai multe canale ale unor antivacciniști influenți.

Dar, pentru că dezinformarea pe teama vaccinurilor persistă, platforma a decis, începând cu 29 septembrie, să-și întărească vigilența contra știrilor false, precizând criteriile care pot constitui o violare a politicii sale de utilizare, mai arată cotidianul francez.

De acum încolo, YouTube va suprima orice conținut care pretinde că vaccinurile aprobate sunt periculoase sau cauzează prejudicii persoanelor cărora le-au fost administrate.

Mai precis, vor fi suprimate conținuturile care pretind, în mod fals, că vaccinurile aprobate sunt periculoase și provoacă efecte grave asupra sănătății, care afirmă că vaccinurile nu reduc transmiterea bolilor sau că împiedică contractarea unor boli, sau care conțin informații eronate privind substanțele care intră în compoziția serurilor”, explică reprezentanții platformei.

Aceste noi reguli privesc conținuturile care afirmă, spre exemplu, că vaccinurile aprobate provoacă autism, cancer sau infertilitate, sau că substanțele din vaccinuri permit supravegherea persoanelor cărora le-au fost administrate.

Politicile noastre privesc nu doar vaccinările de rutină specifice, precum rujeola sau hepatita B, dar se aplică și declarațiilor generale legate de vaccinuri”, precizează YouTube.

Recent, platforma a suspendat conturile televiziunii publice germane RT, pentru că a violat reglementările interne ale comunității, difuzând „false informații” despre COVID-19. Drept represalii, Rusia amenință că va bloca accesul cetățenilor săi la YouTube, mai arată Le Figaro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe