Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Zeci de milioane de oameni sunt afectaţi de AVC

Viața Medicală
Dr. Gabriela MIHĂILESCU vineri, 2 noiembrie 2018
La iniţiativa Organizaţiei mondiale a accidentului vascular cerebral (World Stroke Organisation – WSO), data de 29 octombrie este dedicată accidentului vascular cerebral (AVC), anul acesta organizându-se sub coordonarea sa, în 46 de ţări, manifestări cu durata cuprinsă între una și șapte zile. Scopul acestor manifestări este aducerea AVC și a consecinţelor sale în atenţia opiniei publice. Ele sunt dedicate: a) prevenţiei primare și secundare a AVC; b) diagnosticului precoce cu ajutorul anturajului instruit, al personalului medical solicitat de urgenţă, al neurologilor și imagiștilor; c) tratamentului de urgenţă (fibrinoliză și endovascular – de preferat în unităţi de stroke cu medici specializaţi); d) recuperării precoce motorii și a limbajului; e) suportului familial și social post-AVC.
Mottoul Zilei mondiale a AVC de anul acesta este #UpAgainafterStroke (#ridică-tedinnoudupăAVC). AVC ischemice (87%) sau hemoragice (13%) reprezintă, la nivel mondial, a treia cauză de mortalitate după neoplasme și bolile cardiovasculare. În România, această patologie își dispută locul întâi cu infarctul de miocard. Mai mult decât atât, dizabilităţile secundare AVC au un impact major socioeconomic și personal.
Peste 80 de milioane de oameni din întreaga lume au fost afectaţi de un AVC, iar peste 50 de milioane trăiesc cu dizabilităţi de grade diferite care le afectează semnificativ calitatea vieţii. La fiecare două secunde, cineva în lume suferă un AVC; la fiecare șase secunde, cineva moare din cauza unui AVC; iar la fiecare șase secunde, cineva suferă de o nouă dizabilitate care îi va schimba brusc viaţa. A scăzut mult vârsta la care apare astăzi AVC, acesta devenind cea mai frecventă boală neurologică.
AVC este o urgenţă medicală, creierul nu are răbdare să aștepte, iar noi trebuie să gândim corect și să acţionăm rapid. La nivelul ţării noastre există doar 13 centre de fibrinoliză și trei de tratamente endovasculare, ceea ce înseamnă, desigur, un pas înainte, dar mai e mult până la performanţă naţională. Mai ieftin și mai eficient ar fi să intensificăm metodele de prevenţie primară și secundară, instruind populaţia în acest sens. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.