Newsflash
Știri

Zeci de spitale vor fi dotate cu echipamente pentru bolile aparatului respirator

de Dorina Novac - ian. 26 2023
Zeci de spitale vor fi dotate cu echipamente pentru bolile aparatului respirator

A doua cauză de mortalitate la copiii sub 4 ani o reprezintă afecțiuni ale aparatului respirator, au precizat reprezentanții Salvați Copiii România.

Bolile aparatului respirator continuă să fie o cauză majoră de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani, după afecțiunile a căror origine se situează în perioada perinatală.

salvati copiii

Astfel, potrivit Salvați Copiii România, în 2021, arată datele INS, dintre cele 1.233 de decese survenite la copiii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de afecțiuni respiratorii (inclusiv COVID-19), 379 de afecțiuni din perioada perinatală și câte 277 au fost cauzate fie de malformații și anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice și otrăviri.

Citește și: O treime dintre mamele minore din România, născute tot de mame minore

„În acest context, în urma solicitărilor primite de la spitale, Organizația Salvați Copiii România va prioritiza dotarea secțiilor de neonatologie și de pediatrie cu ventilatoare de suport respirator, pulsoximetre și ecografe performante, pentru susținerea a 40 de unități medicale din întreaga țară”, se arată într-un comunicat.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

„Spitalele au fost vulnerabilizate în ultimii ani, din cauza crizei pandemice, în primul rând, iar acum suntem în plin sezon gripal, cu tot mai multe cazuri complexe de boli ale aparatului respirator. După o analiză a situației din țară și a solicitărilor primite de la medici, vom accelera dotarea secțiilor de pediatrie și de neonatologie cu aparatură medicală de ultimă generație”, a menționat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe