Newsflash
Știri

Zika și spitalul înghețat de hackeri

de Alexandra NISTOROIU - mar. 11 2016
Zika și spitalul înghețat de hackeri

     Administrația americană a medicamentului a recomandat marți sistarea operațiunilor de colectare a sângelui în zonele de circulație a virusului Zika de pe teritoriul SUA. FDA recomandă ca sângele pentru transfuzii să fie obținut din regiuni ale țării fără transmitere activă. Băncile de sânge pot încă să colecteze sânge pentru a pregăti trombocite și plasmă, dacă folosesc o tehnologie de reducere a patogenilor aprobată de FDA. Însă tehnologiile actuale nu tratează sângele roșu integral, folosit la majoritatea transfuziilor. Recomandările FDA vin în contextul diseminării explozive a virusului pe continentele americane: peste 30 de țări afectate. Cercetătorii au început să investigheze consecințele transmiterii Zika prin intermediul sângelui, dar până la obținerea primelor rezultate ar putea trece între șase și douăsprezece luni. Celor care au fost expuși riscului de infectare le este cerut să nu doneze sânge pentru cel puțin patru săptămâni. Există dovezi semnificative din epidemiile anterioare de Zika despre faptul că virusul poate fi transmis pe cale sanguină. Ceea ce rămâne mai puțin clar este dacă acest mijloc de transmitere duce la îmbolnăvirea receptorului. Dengue și chikungunya, purtate de aceiași țânțari, nu duc, de regulă, la manifestarea bolii, la pacienții infectați pe calea transfuziei.

 

     De la probleme medicale la interacțiunea cu colegul de rezervă, transsexualii întâmpină obstacole specifice în accesul la îngrijiri medicale, mai ales în spitale. Un interesant reportaj publicat de The New York Times zilele trecute explorează aceste aspecte. Aflăm de aici că, potrivit unei anchete naționale efectuate în 2010, 70% din transsexuali se confruntaseră cu o formă serioasă de discriminare în sistemul de sănătate. În 2011, un studiu efectuat pe 6.000 de persoane transsexuale indica faptul că pentru 19% din ei fusese negată asistența medicală, din cauza neconformării lor la normele de gen. Numeroși medici nu realizează că mulți dintre bărbații transsexuali au nevoie încă de teste Papanicolau, examene ale sânului și mamografii, și că toate femeile transsexuale ar trebui să beneficieze de screening pentru probleme ale prostatei. Pe lângă aspectele delicate legate de îngrijirea medicală, un număr mare de pacienți transsexuali spun că s-au lovit de discriminare din partea personalului medical, care folosește greșit pronumele personale sau li se adresează cu nume incorecte. La rândul lor, spitalele întâmpină adesea dileme, de pildă în ce fel de salon trebuie să treacă cineva care anatomic este încă bărbat, dar se identifică drept femeie? În prezent, mai multe spitale își revizuiesc sau abia au început să aplice politici privind tratamentul pacienților transsexuali. La Mass General, de exemplu, aceștia sunt întrebați dacă preferă o cameră de o persoană sau să stea într-una cu două paturi. Dacă aleg o cameră cu două paturi, sunt rugați să spună cum se identifică și, exclusiv în funcție de opțiunea lor, sunt repartizați într-o rezervă cu un bărbat/femeie. Sigur, e un fel de discriminare pozitivă, pentru că se merge doar pe opțiunea transsexualilor, nu și pe preferințele colegului de rezervă.

 

     Un spital din Hollywood a fost paralizat de un atac cibernetic: autorii țin datele instituției ostatice, cerând o recompensă de 3,4 milioane de dolari ca să le returneze. Potrivit NBC, de vineri, ambulanțele au început să fie deviate de la Hollywood Presbyterian Medical Center, unde angajații au ajuns să folosească hârtia și pixul pentru a nota informațiile pacienților (un obicei pe care îl pierduseră de mult în favoarea introducerii informațiilor în calculator), departamentele au început să comunice între ele prin intermediul faxului, iar pacienții au fost chemați la spital să ridice rezultatele analizelor pentru că serverele de e-mail fuseseră blocate. Atacul cibernetic a început la 5 februarie. Spitalul nu a oferit prea multe informații, așa că nu este sigur care a fost mecanismul. FBI investighează acum cazul, iar experți în cibercriminalistică sprijină unitatea medicală. Managementul spitalului spune că pacienții nu sunt în pericol. Totuși, personalul medical nu poate accesa dosarele pacienților, inclusiv istoricul medical, rezultatele analizelor de laborator, radiografiile și imaginile obținute prin CT. În așteptare, medicii care nu își mai deschid computerele de teamă sunt din ce în ce mai frustrați cu întârzierile ivite în remedierea problemei, în vreme ce pacienții suferă, la rândul lor, din cauza întârzierilor cu care primesc îngrijiri. Plătirea răscumpărării este o decizie dificilă: nimic nu garantează că atacatorii nu se vor întoarce. Pe de altă parte, personalul medical are nevoie de acces la datele pacienților ca să poată lucra.

 

     Prim-ministrul britanic David Cameron a cerut ca reforma serviciilor de sănătate mintală să devină o prioritate națională, după ce un raport special realizat de experți NHS Anglia a arătat că îngrijirea psihiatrică este subfinanțată și are performanțe slabe, „ducând la mii de morți tragice și nenecesare“. În jur de trei sferturi din persoanele cu probleme de sănătate mintală nu au primit niciun fel de ajutor, a arătat raportul grupului de lucru al NHS (National Health System), care mai spune și că o atenție sporită ar trebui rezervată ratelor de suicid în creștere. Potrivit BBC, miniștrii au fost de acord că e nevoie de suplimentarea eforturilor și un buget suplimentar de un miliard de lire pe an va fi alocat sănătății mintale până în 2020. Banii vor permite tratarea a încă un milion de pacienți în fiecare an. În prezent, pe asistența psihiatrică se cheltuie în jur de 9,2 miliarde de lire anual, mai puțin de o zecime din bugetul total al sistemului britanic de sănătate – deși 25% din britanici au anual cel puțin o problemă de sănătate mintală care ar necesita tratament. Fondurile suplimentare promise de guvernul britanic vor ajuta la achitarea notei de plată pentru: psihoterapie pentru anxietate, depresie și stres pentru încă 600.000 de oameni care au nevoie de acest serviciu, un program de screening care să depisteze mai multe cazuri cu afecțiuni severe de sănătate mintală și comorbidități fizice (diabet, boli cardiovasculare), mai mult sprijin pentru femeile însărcinate și tinerele mame (20% din ele se confruntă cu probleme de sănătate mintală), accesul universal la echipe de asistență psihiatrică în cazul crizelor apărute în comunitate (doar jumătate din țară are acces la aceste servicii). Deși sună bine și frumos, un angajament politic similar privind îmbunătățirea sănătății psihice fusese luat și în 2011, fără ca el să fi oprit sistarea finanțării acestor servicii, atunci când sistemul britanic a trebuit să fie „zgârcit“. De aceea, scepticii se tem că istoria se poate repeta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe