Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Zilele Arhitecturii Balneare la Govora: filme, artă vizuală și jazz

Viața Medicală
L. Budin luni, 26 iulie 2021, ora 17:24

Până pe 1 august are loc a doua ediție a Zilelor Arhitecturii Balneare la Govora. Activitățile de anul acesta reunesc arta, patrimoniul și comunitatea, încurajând publicul să descopere întregul oraș.

Timp de o săptămână, patrimoniul construit al Băilor Govora, din județul Vâlcea, va deveni principala atracție, fiind pus în valoare prin tururi ghidate, proiecții de film, video mapping și alte activități  deschise comunității locale și turiștilor, se arată într-un comunicat. Accesul la eveniment este liber, programul complet putând fi consultat aici.

hotel-palace
Foto: Facebook Hotel Palace Băile Govora/Mihai Baltă

 

Proiecte de restaurare

Clădirile de patrimoniu redevin locuri de întâlnire pentru comunitatea locală și vizitatori. Cinematograful din oraș își reia activitatea cu filme oferite de Transilvania Film, iar serile de weekend sunt animate de colectivele Amural și Epson cu video mapping, pe două dintre clădirile simbol ale stațiunii: Hotelul Palace și Pavilionul de băi.

Vila Ivanovici va găzdui pe tot parcursul evenimentului expoziția proiectelor de restaurare realizate de studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Patrimoniul Băilor Govora va fi putea fi explorat prin tururi ghidate tematice și vânători de comori arhitecturale. Ediția din acest an se va încheia cu un recital de jazz, în foișorul interbelic proaspăt restaurat.

Orașul-grădină

Acum un secol, Govora era promovată ca locul cu cel mai bun aer din Europa. Odată cu descoperirea apelor termale, stațiunea s-a dezvoltat în timp record, prin contribuția a numeroși arhitecți celebri în epocă. Cu un concept urbanistic special, de oraș-grădină, Govora a devenit, în primele decenii ale secolului XX, o destinație a elitelor.

Istoria stațiunii este legată de numele a două personalități de seamă,  I.C. Brătianu, fost prim ministru al României, și generalul N. Popescu Zorileanu, care, cu 130 de ani în urmă, înființa prima clinică specializată în tratamentul bolilor respiratorii și reumatice.

La dezvoltarea stațiunii au contribuit cercetările lui Anghel Saligny și ale lui A. Bernard, la fel și ale geologului francez Bochet. Parcul balnear a fost creat de arhitectul peisagist Emile Pinard.

Inegalabilul Hotel Palace

În mijlocul Parcului balnear a fost construit Hotelul Palace. A fost  inaugurat în 1914, hotelul de lux fiind primul din România cu bază de tratament, conform planurilor arhitectului francez Ernest Doneaud, lucrările fiind coordonate de inginerul român Brătescu și de italianul Pukliky.

Hotelul Palace este simbolul staţiunii de peste un secol. Recent, și-a recâștigat frumuseţea de odinioară, cu ajutorul unui proiect de reabilitare cu fonduri europene.

Clădirea a trecut printr-un proces de restaurare amplu: au fost refăcute fațadele, au fost amenajate săli de conferință. Baza de tratament a fost dotată cu aparatură pentru terapia cu laser, magnetoterapie, electroterapie, aerosoli, și au fost construite piscine cu apă minerală și spații pentru băi cu iod și sulf. 

O nouă identitate

Comorile arhitecturale din stațiune, datând de la finele secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, au fost în parte restaurate, sau încă tânjesc după gloria de odinioară.

În ultimii ani, din lipsa locurilor de muncă, mulți fii ai orașului au plecat, iar majoritatea clădirilor au devenit nefuncționale.

Activitatea economică s-a restrâns în jurul a patru hoteluri și a câtorva afaceri mici. Imaginea stațiunii pare împietrită în timp, însă bogatul său patrimoniu cultural poate fi baza pentru consolidarea unei noi identități, se arată în comunicat.

Evenimentul Zilele Arhitecturii Balneare la Govora se desfășoară în parteneriat cu Primăria Orașului Băile Govora, SC Băile Govora SA și este finanțat de Fundația Comunitară Vâlcea. Hotel Palace este principalul sponsor. Și-au oferit sprijinul Amural, Epson, Transilvania Film și Vânătoarea de comori arhitecturale.

Etichete: baile govora zilele arhitecturii balneare patrimoniu si comunitate proiecte de restaurare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.