Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Zilele culturii armene

Viața Medicală
Madeleine KARACAŞIAN joi, 18 octombrie 2012
   Cu prilejul Zilei naţionale a Republicii Armenia (21 septembrie), comunitatea armeană din România a organizat, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Capitală, Zilele culturii armene (21–23 septem­brie).
   Cea mai veche comunitate etnică din România, care vieţu­ieşte pe acest pământ ospitalier de un mileniu, a construit şi cele mai vechi lăcaşuri de cult ortodox, cum ar fi bisericile armene din Botoşani (1350) sau Iaşi (1395), iar membrii ei s-au afirmat, de-a lungul vremii, în numeroase şi variate domenii ale vieţii politice, economice, so­ciale şi, mai ales, ştiinţifice şi culturale. Zilele culturii armene au prilejuit o mai bună cu­noaş­tere a istoriei, cul­turii şi tradiţiilor armene, prin intermediul unor expoziţii de pictură pe sticlă, fotografie şi produse de artizanat, standuri de carte, prelegeri şi conferinţe, lansări de cărţi, proiecţii de film, spectacole de cântece şi dansuri, muzică de jazz şi chiar produse culi­nare.
   La capitolul pre­legeri şi conferinţe, dl Varujan Vosganian a vorbit despre romanul său de succes „Cartea şoaptelor“, iar dl Ioan Esztegar a conferenţiat despre „Armenopolis – incursiune în istoria comunităţii armene din Gherla“. Conferinţa „Spe­cificul armean în arta universală“ a fost oferită de dl Agop Armand Petrică, iar conferinţa „Interferenţe ale arhitecturii armene în arhitectura româ­nească“ a fost susţinută de prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.
    Lansările de carte au fost momente dintre cele mai atractive. Astfel, publicul vizitator a putut asista la lansarea volumelor „Comerţ şi civilizaţie – drumuri comerciale şi situri patrimoniale UNESCO“ de dr. Simona Condurăţeanu, „500 de ani de tipar armean“ de Mihai Stepan Cazazian şi Arshaluys Paronyan. Albumul „500 de ani de la ctitorirea mănăstirii armene Hagigadar“ (de la Suceava) a fost prezentat de preotul Krikor Holca, iar dna Madeleine Karacaşian, colaboratoarea săptămânalului nostru, a prezentat, în calitatea sa de traducătoare din limba armeană, volumul „Biserica Armeană pe pământ românesc“ de Hagop Djololian Siruni, renumit orientalist armean din România, al cărui nume se aşteaptă să fie trecut, în curând, în rândul membrilor post-mortem ai Academiei Române.
   Aşadar, au fost trei zile cu programe bogate şi variate, dedicate culturii armene şi contribuţiilor comunităţii armenilor din România la patrimoniul româno-armean, totul fiind organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Bisericii Armene, al Uniunii Armenilor şi al Ambasadei Republicii Armenia în România, cu larga participare şi contribuţie a membrilor Organizaţiei Tineretului Bisericii Armene din ţara noastră.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC