Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Zilele Medicale și Știinţifice IOB. Cum s-a desfășurat evenimentul în 2020

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 3 septembrie 2020, ora 12:08

La 27 august a avut loc deschiderea oficială, în mediul online, a conferinţei Zilele Medicale și Știinţifice ale Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB).

În deschidere, Diana Loreta Păun, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, a declarat că majoritatea programelor naţionale de sănătate, inclusiv cel de cancer, pun accentul pe componenta curativă, și mai puţin pe prevenţie.

Poze IOB

„Ratele de supravieţuire la cinci ani pentru cancer în România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Iar screeningul pentru cancer, deși există, nu este unul sistematic, se înregistrează o participare scăzută la această procedură”, a subliniat aceasta.

Totodată, specialistul a evidenţiat importanţa prevenţiei, afirmând că „trebuie să ne punem problema sustenabilităţii sistemului de sănătate, iar rolul prevenţiei este fundamental în acest sens”.

O problemă mult mai gravă

Despre asistenţa medicală acordată pacienţilor oncologici a vorbit și dr. Vasile Cepoi, președintele Autorităţii Naţionale pentru Managementul Calităţii în Sănătate.

„Zi de zi, pacientul oncologic se confruntă cu o problemă mult mai gravă, și anume cu accesibilitatea la serviciile oncologice. Pacientul este identificat, suspectat de boală oncologică într-un spital oarecare din ţară, cu mai multă sau mai puţină competenţă, dar accesul lui la servicii medicale este extrem de deficitar. Trebuie să apeleze la tot felul de soluţii discutabile, pentru a putea avea acces la aceste servicii”, a precizat acesta.

În opinia sa, institutele de oncologie ar trebui să fie cele care organizează și care asigură un anumit traseu clinic al pacientului din momentul în care este suspectat de boală oncologică, până în momentul în care are nevoie de tratament.

Până acum, cu ajutorul IOB au fost derulate mai multe proiecte în domeniul oncologiei, potrivit dr. Turkes Ablachim, director medical la Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale din cadrul Primăriei București.

Unul dintre acestea ar viza pacientele cu cancer de sân în stadii incipiente, care beneficiază de teste genetice, extrem de importante pentru stabilirea tratamentului oncologic.

În încheiere, conf. dr. Dana Stănculeanu a subliniat că, în ultimii ani, Zilele Medicale și Știinţifice ale IOB au adus în prim-plan generaţia tânără.

„Și am să spun asta pentru că foarte mult ne-au ajutat și ne ajută medicii rezidenţi, medicii pe care, de fapt, îi îndrumăm. Iar prezenţa lor în cadrul acestei manifestări știinţifice nu face decât să înnobileze manifestarea”, a conchis aceasta.

Zilele Medicale şi Ştiinţifice ale Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București au avut loc în perioada 27-29 august.

Etichete: zilele medicale si stiintifice IOB cancer preventie pacienti oncologici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.