Newsflash
Știri

Ziua Internațională a Mucopolizaharidozei, marcată la 15 mai

de Dorina Novac - mai 13 2022
Ziua Internațională a Mucopolizaharidozei, marcată la 15 mai

Ziua Internațională a Mucopolizaharidozei (MPZ) are loc anual, la 15 mai, pentru a sensibiliza publicul larg și medicii deopotrivă despre această boală rară.

Ziua marchează importanța diagnosticării și a tratamentului precoce pentru a menține sub control afecțiunea.

mpz

Mucopolizaharidoza este o boală genetică rară care afectează 1 din 25.000 de persoane.

„Persoanele care suferă de această afecțiune au un deficit sau nu au deloc enzima care descompune zahărul, numită mucopolizaharidă sau glicozaminoglican. Prin urmare, zahărul se acumulează în corpul lor și provoacă leziuni celulare care se manifestă prin probleme ale ficatului, oaselor și articulațiilor, inimii, ochilor, precum și ale sistemului respirator și nervos”, se arată într-un comunicat de presă.

Boala nu poate fi vindecată, dar există medicamente disponibile care o pot ține sub control, pot atenua problemele cauzate de aceasta și le pot face pacienților viața mai ușoară. La fel ca la multe alte boli rare, diagnosticul precoce este una dintre principalele probleme ale mucopolizaharidozei.

De asemenea, deoarece este o boală rară, cu o varietate de simptome, este adesea dificil pentru pacienți să obțină un diagnostic rapid.

„Misiunea noastră este să identificăm soluții și să producem medicamente care ajută la îmbunătățirea vieții pacienților, iar bolile rare se numără printre ariile terapeutice pe care ne concentrăm. Cu toate acestea, pe lângă producerea de medicamente, este importantă și creșterea gradului de conștientizare a bolilor, pentru a facilita diagnosticarea acestora și, prin urmare, implementarea un tratament adecvat în timp util”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania.

Există 7 tipuri diferite de mucopolizaharidoză: MPZ I (sindromul Hurler, Hurler-Scheie sau Sheie), MPZ II (sindromul Hunter), MPZ III A-D (sindromul Sanfilippo), MPZ IV A, B (sindromul Morquio), MPZ VI (sindromul Maroteaux-Lamy), MPZ VII (sindromul Sly) și MPZ IX.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe