Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ziua Internațională a Osteoporozei: peste 1 milion de români în suferință

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 20 octombrie 2021, ora 12:58

De Ziua Internațională a Osteoporozei, marcată anual pe 20 octombrie, se subliniază importanța creșterii gradului de conștientizare privind prevenția, diagnosticarea și tratamentul acestei boli.

La nivel global, osteoporoza provoacă mai mult de 8,9 milioane de fracturi într-un singur an. Un os se fracturează din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde.

Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de oseoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate, se arată într-un comunicat al companiei de biotehnologie Amgen.

fractura-os

Factori de risc

Osteoporoza, al cărui nume înseamnă efectiv „os poros”, este o boală în care densitatea osului este diminuată, făcând osul mai fragil și mai predispus la fracturi. Pierderea osoasă are loc în mod silențios și progresiv și, de cele mai multe ori, nu există alte simptome până la apariția primei fracturi.

Există însă numeroși factori care pot accelera procesul pierderii osoase și pot duce la osteoporoză. Unii factori de risc sunt neinfluențabili (moștenirea genetică, sexul feminin, talia mică, menopauza precoce, fracturi de fragilitate în antecedente, asocierea unor boli endocrinologice, reumatice, neurologice, digestive, hematologice, etc.), în timp ce alții pot fi influențați (stilul de viață, fumatul, consumul de alcool, lipsa de mișcare, alimentația deficitară, luarea anumitor medicamente), se arată în comunicat. 

diagnostic precoce

După instalarea menopauzei, femeile sunt la risc crescut să dezvolte osteoporoză și să sufere o fractură, datorită pierderii rapide de masa osoasă ce apare în această perioadă a vieții. 

Cu o experiența de peste 20 de ani de cercetare în domeniul osteoporozei, compania Amgen este activă pentru combaterea acestei boli cronice și, ajutând, prin activitatea științifică care a dat roade, la tratarea oamenilor cu osteoporoză cu risc înalt de fractură. Prin acțiuni corelate de diagnostic precoce și tratament, aceștia își reduc considerabil riscul de fractură”,  a declarat Alina Culcea, director general Amgen România.

Cifre îngrijorătoare

Impactul bolii este unul major, dizabilitățile provocate de osteoporoză generând costuri extrem de mari atât pentru sistemele de sănătate, cât și pentru bugetele familiilor celor care suferă de această boală.

Astfel, la un an după o fractura de șold, 40% din pacienți nu mai pot merge autonom și  80% au nevoie de asistență pentru activități uzuale. Zilele de spitalizare generate de osteoporoză le depășesc pe cele pentru pentru cancer de sân, infarct sau diabet, iar după o fractură de fragilitate, pacienții sunt de 5 ori mai expuși la o a doua fractură în următorii 2 ani.

Câteva cifre îngrijorătoare:

  • La nivel global, una din 3 femei cu varsta peste 50 de ani va fi afectată de fracturi osteoporotice, la fel și unul din 5 bărbați cu vârsta peste 50 de ani; 
  • 80 % din persoanele care și-au fracturat un os din cauza osteoporozei rămân nediagnosticate și netratate; 
  • Fracturarea unui os poate fi un eveniment care duce la durere, pierderea mobilității și la o modificare a stilului de viață; 
  • Riscul unei femei de a-și fractura șoldul este egal cu riscul combinat de cancer de sân, uterin și ovarian.

Ce costuri se rambursează

Pentru a reduce această povară este nevoie, printre altele, de un diagnostic precoce în cazul osteoporozei. Un scan DXA, care este utilizat pentru măsurarea densității osoase a coloanei și osului șoldului, este tehnica cea mai comună pentru evaluarea riscului de osteoporoză. Tratamentele pe bază de prescripție medicală pot fi necesare pentru a reduce efectiv riscul fracturilor osoase asociate osteoporozei.

Programul național al bolilor endocrine prevede rambursarea costurilor examinării cu absorbțiometrie duală cu raze X (DXA) pentru investigarea osteoporozei și rambursarea tratamentului gratuit pentru persoanele diagnosticate cu osteoporoză. Prin acest program, în fiecare an, sunt tratate peste 5.000 de persoane cu osteoporoză. Cu toate acestea, scanarea DXA ar putea fi restricționată de numărul redus de aparate din țară, tratamentul fiind de regulă asigurat numai persoanelor diagnosticate cu osteoporoză prin intermediul scanării DXA sau celor care au suferit deja o fractură de fragilitate, se arată în comunicat.

Modelul FRAX, un algoritm care permite calcularea riscului de fractură, disponibil din 2011, nu este compensat la nivelul medicilor de familie și nici în ambulatoriul de specialitate, se mai subliniază în document.  

Sănătatea rămâne în centrul atenției în mijlocul unei pandemii globale, de aceea nu trebuie să uităm importanța diagnosticării și tratării bolilor cronice precum osteoporoza și necesitatea unor măsuri concrete din partea factorilor implicați”, a declarat Carolina Furdui, Manager Business Unit Amgen.

Etichete: ziua mondiala a osteoporozei crestere constientizare campanie de preventie diagnostic si tratament

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.